Shopping

Har varit iväg på hästshoppings roadtrip idag, en tripp till hööks och sen förbi lyckås.
Blev lite små sacker som hästgodis, nummerlapp, tävlingspärm och nackludd.

Svar på tal

sara om Svar på fråga på föregående inlägg:
Du har aldrig tänkt på att det kanske är din vikt som gör att ALLA hästar du haft blivit skadade så snabbt? Med tanke på hur mycket du skumpar när du rider, så förstår man ju att vikten läggs på ytterliggare, och du måste ju ändå väga en hel del? Tänkte bara om tanken aldrig slagit dig?

Samma läsare som ställde föregående fråga
Synd att du ska vara anonym!

Vill börja med att undra över ordet ALLA?
Vill veta hur du fått fram informationen om att alla mina hästar blir skadade snabbt? När knappt ngn blivit det? Påhitt?

Av alla mina hästar jag haft, vilket är ganska många (Tidigare hästar), så har endast tre varit skadade.
Första var min unghäst, en 3 åring, oinriden när han kom till mig, denna häst hade redan innan jag köpte honom hans skador. Alltså inget jag hade kunnat göra annorlunda
Andra hästen Fieldhopper, var lika så han redan skadad innan jag köpte han, och detta kan veterinären intyga.
Figaros hälta kommer av en röntgen förändring, som han haft ett tag som som endast märktes nu när han hade sträckt sig i hagen efter en hel del rejs i leran.

Om jag känner mig skyldig till några av detta hälter? Nej!
Skulle vilja kalla det ren jävla otur...


Om du läser detta inlägg så ser du att jag är medveten, och att jag handlar efter situationen.

Har du några fler kommentarer eller andra intressant åsikter fortsätt gärna att dela med dig...

Gårdagens ridning

Red Spirit på lektion igår kväll, han var lite seg och trött men känndes annars ganska fin emellan åt. Försöker fortfarande lära mig att sitta och bara gunga med i hans stora gång. Ska bli spännande att se hur det går på söndag...

 
Fakta om Spirit of the Hawk: 2000
Santorini - Adamo


Imp. Tyskland
Särskild info om Spirit of the Hawk: Kom till oss i mars -05

Duktig dressyrhäst som rör sig trevligt och är välbalanserad. Spirit har många fina placeringar i dressyr upp till LA. Han tycker också att det är roligt att hoppa och blir bättre och bättre på det.

Msv dressyr
LD hoppning


Falsterbo

Sitter och försöker planera vilka dagar man ska till flasterbo i sommar, samt hur man ska göra med boende.

Ska ni till falsterbo i sommar?

Motivationen

Motivationen till att blogga ligger verkligen nere nu när Figge är skadad, nu vill jag bara att tiden ska gå fort så att han blir bra snart!

Sitter och skriver på min tenta nu, är int...

Sitter och skriver på min tenta nu, är inte det minsta kul när det är fint väder ute. Ikväll ska jag upp till stallet för att rida lektion på spirit, spännande.


Svar på fråga på föregående inlägg

sara om Kliniken idag!:
"dom andra visade inte så mycket" tänkte på benen, men dom var alltså inte helt fräscha?

Nej h.f var inte heller riktigt fräscht, men inte heller nödvändigt att behandla. Och sen såg han stel ut i bakdelen men det tror veterinären har att göra med att han haft ont och gott och spänt sig samt sned belastat. Så jag har fått en del övningar som vi ska göra varje dag näst kommande 3 veckor som ska lösa om de låsningar som finns om det är så att han har det.

Kliniken idag!

Han har varit som en ängel hela dagen, alla tyckte han var super snäll och lätt och ha och göra med.

Han var halt på v.f vid longering samt visade vid böjprov, de andra benen visade inte så mkt.

Efter en hel del bort betövade partier och lite röntgen behandlades han i V.f och ska nu promenera 3 veckor samt strechtas

Så helt okej ändå, hade kunnat vara värre, men reagerade även på att han andades väldigt tung efter lungnade inför röntgen, så om 3 veckor ska vi även kolla luftvägarna m.m.

Blev lite shopping för mig på lill hästen i stav när vi ändå var igång;
Pälsglans


Gummisnoddar både de nya tjockare och vanliga
Läder fett

Ni missar väll inte...

SISTA DELEN AV PONNY AKUTEN!

Del 16


Sol

Har varit i stallet och släppt ut min herre naken i en hage med en annan kompis, så att han får njuta lite av solen. Imorgon är det kliniken, håller tummarna för att de inte ska hitta ngt allt för dåligt.

Starlistorna för söndag har kommit upp, inte alls kul att behöva byta häst, men känns helt okej ändå. Jag får ju rida och tävla. Samt ett stort tack till nynäshamns ridklubb som lånar mig en häst!

LA:1 med Spirit

Dagens tävling gick inte så jätte bra, känndes super på framridningen, men sen blev han trött och mat inne på banan. Vi hade 6 rejäla misar vilket självklart drog ner oss rejält då 4:a av dem var på kofficenter. Men resterande delar var 6:or och sjuor. Slutade på 54,5% Mitt resultat var fel räknat, de hade missat att dubbla poängen på några koff. så blev lite mer än så iaf :)
 
Men men nu tar vi nya tag och laddar inför näst kommande helgs allsvenska, ska kolla med ridläraren om jag kan få rida han någon extar gång innan :)


Jacson trigger

SUPERREA Jacson Trigger jacka, XXLarge/Olive FYND!

Måste bara ge plus till denna jacka!
Har den i olive och fullkomligt älskar den, funderar starkt på att skaffa en i svart också.


Nyhet i TR II 2011 - kval till Msv B

Från och med 2011:

Mom 285 Kvalifikation häst 

Till regional tävling
För att få starta i Msv B-klass skall ekipage två gånger ha uppnått minst 62,00% i Msv C:1 (LA:6 ) eller Msv C:2.
Till nationell tävling
För att få starta i Msv C-klass skall ekipage ha uppnått minst 62,00% i Msv C-klass på regional tävling.

2011 kommer LA: 6 att döpas om till Msv C:1

Som kval gäller ritter från föregående eller innevarande år. Detta innebär att kval gjorda under 2010 kan tillgodoräknas 2011.

Planerar Du start i Msv B-klass under 2011, kan Du redan nu förbereda genom att kvala i LA:6/Msv C!

 

Nästa år införs kval i dressyr Msv C-klass för berättigande att få starta i Msv B.

www3.ridsport.se

Sjukhage

Min lilla häst får tillbringa sin dag i en sukhage, så att han iaf får njuta lite av solen och den friska luften.
Min mamma var snäll nog att släppa ut han imorse, jag ska bege mig mot stallet snart för att fixa in för tävlingen imorgon. Sen har jag också en privatlektion inbokad lite senare, en tjej som ska rida lite inför tävlingen imrogon för mig, ska bli kul!

Det blir bara värre :(

Ingen lyckad dag idag heller, han var stelar idag samt nu även halt på vänster fram. Så eftersom hältan går digonalt funderar vi på om det ändå sitter i ryggen. Så nu blir det klinik besök på tisdag, usch vad fort det egentligen kan gå mellan toppen bra och botten dåligt :(

Så nu har jag ringt och strykt mig till tävlingen imorgon, på söndag lånar jag iaf en ridskolehäst och rider LA:1 ska eventuellt låna den hästen till nästa helgs allsvenska också.

Spirit, en ridskolehäst jag fodervärdat och tävlat tidigare

Blir kanske lite dåligt med bloggninbg nu, men hoppas ni förstår!
återkommer hur det går...


Håll tummarna

Nu ska jag snart bege mig till stallet för att se om det är någon bättring på min kille idag, jag hoppas på det bästa men förväntar mig dåliga nyheter då jag på ngt sätt alltid har otur.

Detta händer bara inte...

Nu får ni hålla alla fingrar och tår.

Idag när jag red Figaro känndes han inte alls som vanligt, det var inte alls samma rörelsemönster. Så jag satt av och kollade på lina och kunde då se en rörelse störning på högerbak samt att han satt fast i korset.

men då han inte är svullen eller varm i benen så tror vi det sitter högre upp. Om vi har riktig tur så är det för att ngn lyckats släppa ut min häst naken hela dagen i snön och att han blivit kall, har jag otur har han halkat ilera eller liknande och sträckt sig eller så.

Imorgon ska jag kolla honom på lina igen, ser han oren ut blir det helt enkelt inga tävlingar i heögen och förmodligen då ingen allsvenska nästa helg :(


Nellie 1år


Dagens planer

Jag ska åka in till skolan senare idag vid halv 12, kommer hem runt halv 6 idag. Då ska jag åka upp till stallet och rida ett ordentligt dressyrpass, för det måste jag innan helgens tävlingar!

I värsta fall får jag rida i snö och regn, men rida ska jag. Det är bara häst och hund människor som är dumma nog att ge sig ut i alla väder :P

Min pojkvänn/sambo skulle eventuellt också följa med och rida lite, det är perfekt för då kan han rida fram och av :)


Gårddagens träning

Min syster red honom på markarbets lektionen i tävlingsgruppen igår, de jobbade med en ganska teknik svår bana. Allt rids i trav, trav in på stuttsen.Figaro såg ut att lyssna bra och var riktigt snabb svängd.


Rösta på mig som månadens ekipage hos showjumper
Gå hit


Rösta på mig!

Rösta på mig som månadens ekipage hos showjumper
Gå hit


Maria Eriksson kliver av dressyrlandslaget

16-årige Grand Prix-hästen Galliano kommer i stället att matchas av juniorlandslagsryttaren Emma Rosenqvist, Hudiksvall.
Emma ingår i det svenska juniorlandslaget i fälttävlan och breddar nu sin satsning till dressyr.

Från SvRF:
- Jag har funderat länge och haft lite beslutångest kring om jag skulle  jag skulle fortsätta tävla Galliano ett år till eller inte eftersom han känns så himla fin och fräsch. Nu när möjligheten med Emma kom upp blev beslutet enkelt. Det här känns helt rätt, säger Maria Eriksson.
Fälttävlansryttaren Emma är en av Maria Erikssons dressyrelever.
- Jag har stort förtroende för både Emma  och hennes familj som jag känner väl. Och som tränare kommer jag att följa ekipaget på nära håll framöver, och till och med få rida lite ibland, säger Maria som även i fortsättningen står som ensam ägare av Galliano.
Maria Eriksson har haft Galliano sedan han var tre år. Tillsammans har ekipaget tävlat framgångsrikt med internationella placeringar och ingår sedan flera år i det svenska dressyrlandslaget.  Fjolårssäsongen hör till de bästa med bland annat SM-silver och EM-start.
 
I stallet hemma i Voxnabruk i Hälsingland finns just nu ingen given ersättare av Galliano eftersom Marias tre egna hästar är så unga: 2, 3 och 7 år. Närmast på tur för tävlingsbanorna står Gallianos lillebror Jig, 7, som inte har någon tävlingsrutin ännu.
- Det tar nog ett tag innan jag dansar med de stora elefanterna igen, säger Maria med ett skratt och njuter en smula av en ovanligt lugn vår.


Super för en junior att få ett sådant erbjudande, tänk att få sådana chanser!


Usch

Idag har det varit snöblaskat regn hela dagen och det är verkligen inte kul!
Men tack och lov så ska syster rida han på lektion ikväll så jag behöver inte bry mig om att ta mig ut i skitvädret!

Men tror jag flyttar min uteritt från imorgon tills på fredag istället och önksar att vädret har hunnit spricka upp.

Jag älskar min häst

Figaro har jag haft i snart 5månader och han har redan kommit att betyda mer för mig nästan än många av mina andra hästar. Nu vet jag att jag verkligen har hittat rätt, detta var min häst!

Detta var även något jag kände när jag var och provred honom, jag vill inte sluta rida. Känslan sedan av att få veta att denna häst skulle få bli min, ja den är obeskrivlig änn idag.

Det är med ett leende jag är med denna häst och rider honom med ett också, jag önskar att alla ska få känns denna känsla med sin häst.

Hur många hästar har funnits i ditt liv innan du hitttade din häst?


Figaro med min syster

Idag red min syster Figaro, hon ska eventuellt rida han på klubbtävlingen på söndag i en LB:1:a så hon ville rida igenom pogrammet.


Bilder från Ekeby'


Veckoschema

Figaros schema för denna vecka:

Måndag: Mimmie och hennes kompis red
Tisdag: Mimmie ska rida LB:1 lite för mig och träna.
Onsdag: Tävlingsgrupp, Mimmie rider
Torsdag: Rida ut
Fredag: Rida inför tävling
Lördag: Hufvudsta LB:2
Söndag: Klubbtävling med LA debut :D


Nya nosgrimma

I lördags när vi var på ekeby och tävlade så hade det en loppis uppe vid sain cafeteria, jag gick in i rummet med tron om att jag absolut inte skulle köpa ngt, sen såg jag den...

Den perfekta remontnosgrimman och priset? 50kr!
En från Knights strl Full

Har tyvärr ingen bild , men den är svart och tjock och mjuk i stoppningen vid nosgrimman och ser helt ny ut. Så när jag köpten var jag ritkigt lycklig, den passade även super :D

Ni missar väll inte...

Ponnyakuten

Del 15


Vila och pussar

Idag har min häst fått haft en vilodag efter dagens bravader, jag kan knappt förstå egentligen vilken underbar häst det är jag har!

Han har kunnat ge mig så mkt på den lilla tid jag haft honom som ingen annan häst någonsin gjort :)

Var iaf uppe i stallet en sväng och pussade på han och gav en massa godis, det är han värd.

Resultat listorna

Nu har jag kollat upp resultaten från igår om hur det gick i LB:n och det visade sig att jag endast var 6p utanför placering, och med tanke på de missar jag hade samt galoppen i mellantraven tycker jag det var super bra!

Han är förjävla bra min häst, jag tror aldrig jag ridit en häst som det fungerat så bra med som honom!

Nu längtar vi tills nästa helg då det blir LB:2 på lördagen och LA:1 på söndagen :)

Wiiiie

Första lokala placeringen :)
Blev en fjärdeplats i LC:2
Med en massa missar i pogrammet samt en felridning så tycker jag att domaren dömde mig lite för snällt, men vi tackar och tar emot

Domarens komemntar "Trevligt och mjukt ridet på en positiv häst som gör sitt bäst!"

I Lb:n kändes han verkligen hemsk!
Hade hela hästen i handen och han var trött, men även i denna klass fick vi bra poäng, var placrade när vi åkte hem men gissade på att vi skulle bli ner petade.

Kommentar från domare "Pampig häst med fina gångarter"


Hade dålig känsla i båda klasserna och var missnöjd när jag kom därifrån, men tror det har att göra med att jag har ökat kraven ör hur de ska gå då han gått så bra nu. Men fick fina ömdömen av domarna och endast 6 och 7:or i poängen så vi är heltklart nöjda med dagen!


:D

Nu kör vi!

Jag är laddad till tusen och hästen är duschad och fin, nu ska jag bara packa klart väskan och sen går färden upp till stallet och mot ekeby och ännu en tävlingsdag.

Önska mig lycka till, jag lovar att rida så det står härliga till! :D


Skola sen stall

Idag har jag avslutat en kurs i skolan med rdovisning och inlämning av tenta, skönt att den är slut men direkt så börjar nästa.

Vid halv 6 ska jag till stallet för att stå och ha tre lektioner och sen ska jag fixa kvällsstallet så är hemma till tio ikväll.

Så idag belve en dålig bloggdag, men ibland är det verkligen fullt upp!

På lördag blir det iaf start i båda klasserna vilket känns riktigt skönt! Tråkigt att bara rida en klass, för jag får alltid lite extra jävla anama till sista klassen och går in och rider bättre då. Fråga mig inte varför jag inte har så direkt för det kan jag inte svara på :P


Hur får man till en riktig halvhalt?

Syftet är att återställa hästens balans, det ska ske under bibehållen bjudning och hästen ska behålla eller förbättra sin eftergift i halvhalten. Det handlar alltså inte om att den bara ska sakta in farten.

Halvhalter används ofta till att förbereda hästen inför något nytt som ska hända, exempelvis en övergång. Genom att göra halvhalter gör du hästen uppmärksam på hjälperna. Beroende på om och hur hästen svarar kan du behöva göra flera stycken inför exempelvis en halt. Först när du fått en respons kan du göra själva halten.

Exakt hur man tar en halvhalt, hur mycket man ska driva eller förhålla och så vidare, är inte helt lätt att säga eftersom det varierar utifrån häst och vad man vill åstadkomma. En halvhalt på en unghäst och på en Grand Prix-häst kan skilja sig mycket åt, eftersom deras balans ser helt olika ut.
Är hästen väldigt lydig för förhållningar och har lätt för att tappa bjudning får man exempelvis vara försiktig med handen i halvhalterna.

En "hemlighet" bakom lyckade halvhalter är att hästen verkligen bjuder framåt i den gångart du rider i. I själva halvhalten rätar du upp dig, ber om lite extra aktivitet med hjälp av ben och säte, och fångar upp den extra energin med en väldigt kortvarig förhållning. Det handlar bara om sekunder och det är helt fel att bara förhålla!
En halvhalt är ett samarbete mellan framåtdrivande och förhållande hjälper som man som ryttare tränar upp efter hand. Rätt utförd leder halvhalten till att hästen förbättrar sin balans och eftergivenhet.

I längden är det de små nyanserna som gör halvhalterna riktigt bra. Titta till exempel på Tinne Vilhelmson när hon rider, där är halvhalterna så små att de nästan inte syns!
Det är viktigt att ryttaren inte spänner sig i axlar, armar eller händer, det märker hästen direkt. En bra övning från marken är att hålla i ett bett med händerna och låta en kompis hålla i tyglarna. Låt honom eller henne ta små förhållningar så märker du hur tydligt minsta rörelse i bettet känns för hästen.

Om du har svårt att få hästen att lyssna på halvhalterna på rakt spår kan det vara bra att öva dem på volten, då brukar det vara lite lättare att komma åt bakbenen. Du kan även rida med bogen lite innanför när du tränar på halvhalterna (som början till en öppna).
Minsta svar från hästen, det vill säga att den lyssnar och väntar på dina signaler, betyder att du är på rätt väg. Får du inget svar från hästen betyder det att den inte har förstått dina signaler. Det handlar som vanligt om att vara konsekvent och tydlig.

Källa


Skrittas

Figaro ska få roa sig med att skritta ut i vårsolen och bara njuta med min systers kompis idag. Jag själv ska änga mig åt otroligt mycket mindre roliga saker, en historia tenta :(

Förlåt våren!

Men jag kan inte ha en färgglad blogg!
Tycker om min svarta och grå :P

Mitt i mellan design

Denna design får vara ett tag tills jag har tid att utveckla den :)

Dagens träningMin tränare red först, hon tyckte att han var rolig och som hon hade trott att han skulle vara. Men hon tyckte hans kändes fin och jämn. Sen var det min tur och OJ!
Vilken häst jag har, han var så fin. Börjar bli tjatigt att höra det kanske, men jag slutar aldrig att förvånas. Vi gör nya framsteg hela tiden känns det som och det känns som vi passar varandra perfekt i ridstil och hästtyp.

Vi jobba mycket med övergångar och att lösgöra honom, jag kortade även upp min läder ngt håll för att känna om jag kom åt honom bättre och det fungerade. Så nu ska jag rida med lite kortare läder i dressyrsadeln.Min sadel


Att rida övergångar

Övergångar är jätte viktigt att träna, det kan vara mellan gångarter men också mellan olika tempon. Övergångarna ska göra att hästen blir balanserad samt att den börjar arbeta bakifrån och fram.

Övergångarna blir sedan som en styrketräning för hästen då man sätter lite jobb på den. Speciellt för mig som har en framtung häst är övergångarna extra viktiga.

Såglöm inte era övergångar!
Vart tog solen vägen?

Idag är det fullt med moln på himmelen, iaf vid den här tiden. Förhoppningsvis spricker det upp lite fram emot eftermiddagen.

Idag ska min tränare testa att rida Figaro, hon ska rida fram och sen ska jag sitta upp efter. Det ska blir riktigt spännande att se, jag tror också det är nyttigt att tränaren ibland sitter på hästen. Det kan göra att de förbättrar sin tränar position emot er som ryttare sen.

Efter träningen hinner jag hem för att äta och ska sedan tillbaka till stallet för att sitta i styrelsemöte på kvällen.

Design?!?!?

Ska jag ta bort det svarta och ge lite mer färg nu när det börjar bli vår?

En dag i stallet


Galopp jobb på utebanan

Dagens ridninge bestod av hoppsadel och galoppjobb.
Han fick ligga på i några varv sedan skritt pause och byte av varv. Han var verkligen super fin igenom kroppen odag och riktigt mysig att sitta på. Han kunde korta och länga utan problem och det känndes som om han var framme för ahnden och med mig på alla singnaler.

Jag invigde även hoppsadeln med min rumpa, endast syter som ridit i den tidigare och måste säga VA SKÖN DEN VAR!

Vart riktigt glatt överraskade, men den gav mig riktigt bra stöd och jag kunde verkligen rida galoppen med den :)

Snart kommer det upp en film med bilder från dagen, det tar nästan lämngre tid att ägga upp alla bilder på rad än att klippa dem till en film.

Helt underbart att solen var med idag igen, det tackar jag inte nej till!

Ni missar väll inte...

Ponnyakuten

Del 14


Startlistor för lördagen ligger ute.

Jag kom med i LC:2 men är första bortlottade i LB:n, så nu hoppas jag att en person stryker sig.
Så det blir tävling på lördag, förhoppningsvis två klasser och inte bara en!

Film


Ridbanan idag igen

Herregud vad varmt och skönt det har varit idag!
Satt länge i stallet och bara njöt av solen innan vi tog ut Figaro på spolplattan och gjorde honom redo.Ridningen i sig gick riktigt bra idag, han var verkligen super fin till och från. Ibland kände jag att jag verkligen hade hela hästen med mig och att han var mellan hand och skänkel. Ridkänslan var på 100%
Alltid lika kul när det går bra, nu väntar vi bara med skräckfylld förtjusning på att se när startlistorna kommer upp om vi har kommit med eller inte. Film kommer så fort den är fixad.

Men här är lite bilder


:)

Namn: Figaro
Kallas: Figge , snygging :P
Storlek: 171 cm
Ålder: blev 14år, 1 januari
Kön: Valack
Ras: Oldenburgare
Färg: Svart enligt pass
Vad ingår i träningschemat per vecka: 1 vilo/skrittdag 1 hopp de andra fördelae sig mellan joggning, dressyrträning och rida ut .
Utevistelse i antal h/dag: ca 6tim/dag på helgerna 10tim.
Hagkompisar, antal: Hela ridskolestallet, alltså runt 20 hästar
Tävlingsmeriter: Vinst i LB dressyr
Mål i år: Starta LA på godkända procent (60%) I hoppningen vill syrran kunna rida felfria 90cm men detta är målen till innan sommaren, i höst kanske det har försvårats :)


Sol

jippie det är sol ute, vad kan det innebära?

Det ska bli nya bilder och nya filmer på utebanan idag. Bilderna blir alltids så mkt bättre ute än inne, så det är klart man passar på.

Hoppas ni uppskatade min film från igår? är det kul när man visar bilder och filmer?

Dagens ridning

Tog som sagt en premiär tur ute, kännde att det var ett tag sen vi red dressyr. Har bara ridit dressyr två ggr på senaste tre veckorna. Båda de gångerna har varit för tränare så nu skulle jag jobba vidare lite på som jobbats med på lektioner.

Han var till en börkjan lite seg och strettig (filmen är endast från början av ridningen) och lite slö. Hade inte så stor krav på han idag, ville bara att han skulle kännas eftergiven och lydig. Han förvånad mig verkligen i galoppen idag, den gick lungt och stadigt utan minsta dragande i bettet från hans sida. Han var knappt stark i galoppen!

Vi jobbade lite med våra galopp slutor, han tycker slutor är jätte jobbigt i alla gångarter. Hans problem med sluta tror jag har att göra med att han sitter fast i bogarna och på så sätt tycker det är jobbigt att arbeta med. Men det är bara att fortsätta med det lösgörande arbetet.

Bakdelsvändingarna satt vi ungefär 50% av idag, han ville inte riktigt gå för min skänkel. Han kanske var lite alt/trött idag min älskling.

Men mot slutet kännde jag mig riktigt nöjd, speciellt med galoppen!

Film


kan börja med att säga...

Oj vilken dag!

Tyckte jag hade en bra planerad dag när jag åkte hemifrån och att det skulle bli en kort dag i stallet för att sedan kunna sitta hemma och jobba lite med tenta m.m

Jag hade lördagslektionerna idag, det var hoppning. Jag lätt eleverna jobba med samma övning som igår fast det kommer hinder med idag. Men hade samma tänk och uppbyggnad.

När jag var klar med mina lektioner skulle jag bara åka hem och rasta mina hundar en snabbis i skogen, för att kunna åka tillbaka och rida Figaro.

Det slutade med att jag kom till stallet vid 6 igen, då min hund lyckades springa bort och var borta i 4timmar (!!!!!)
Min lilla skrutt, tänk om vi inte hittat henne, då hade det blivit en kall natt :(

Kom iaf till stallet, lite senare dock, bestämde mig för att ta en premiär tur på utebanan.


Film från dagen kommer snart upp, ska bara upp på yt först :)

markarbeteDenna bana fick mina elever rida idag, för att träna på lydigheten och balansen.
Travbommar samt två ngt upphöjda galoppbommar. T står för trav och G galopp.
"Nummerna är hindrets nummer"

Avståndet på bommarna var 1,10m

Det gick faktiskt bra och eleverna fick tänke efter ordentlig och se till att kunna använda sina hjälper på rätt sätt.

Stötte även på några av mina elever från gårdagen, och alla av dem hade fått träningvärk (Uppdrag = slutfört!)


Totilas blir bok

Nu blir sagan om den holländska svarta dressyrstjärnan Totilas bok, när The Living Legend Totilas släpps i september.

Boken berättar om Totilas liv, från unghäst fram till den stjärna han är idag. Bokförlaget har även bestämt att allmänheten ska få chansen att vara med i boken, och har anordnat en tävling där man med max 400 ord ska beskriva känslan man känner när man ser Totilas. De tre bästa bidragen kommer att publiceras i boken, skriver Hoefslag. 

Sugen på att synas i boken om Totilas? Skicka in ditt bidrag (på engelska) till semira@triplev.nl, senast den 15 maj.

Källa: tidningen ridsport


Sara Henrietta fortsatt avstängd från tävling

Sara Henrietta Bergström Källström, som överklagat sin dopnings-avstängning och yrkat på att få fortsätta tävla fram till domen faller, fick idag avslag från Riksidrottsnämnden (RIN). 


Ridsportförbundets Disciplinnämnd beslutade att stänga av Sara Henrietta den 11 mars, efter att hennes häst Garcia testats positivt för dopning. Sara Henrietta, som har överklagat domen till RIN, lämnade därefter in ett yrkande på att hon skulle få fortsätta tävla fram till dess att RIN meddelar sin dom - något hon idag alltså fick avslag på då nämnden inte anser att det finns skäl för det.
Den slutliga domen från RIN dröjer.

Källa: Tidningen ridsport

Förlåt!

Vill be om ursäkt för den värdelösa uppdateringen som varit de närmaste dagarna, man märker tydligt när jag är ledig mot när jag går i skolan. Hoppas ni kan ha översende med detta!

Nästa vecka kommer nog också vara lite tom då jag har en hemtenta som ska in då, samt tävling förhoppningsvis. Men den kommer ni självklart uppdateras om på em efter tävlingen om det blir så.

Några timmar och lite mindre röst senare

Har sysselatt mig i stallet med att ha två lektioner i ridhuset, båda handlade om hjälperna och sitsen. Tror nog att jag framkallade både en och annan person som kommer ha träningsvärk under morgondagen (mohahaha)

Det är alltid lika kul när eleverna verkligen uppskatar en och tycker att man är duktig på det man gör. Extra glad blir man när man kan komma med bra tips som verkligen hjälper ryttarna. Imorgon väntar en till lektion och hela dagen på lördag.

Sen kommer jag eventuellt att börja hålla i privatlektioner på helgerna. Det ska bli ritkigt kul!

Lärorikdag

Jag ska med min klass till två museeum idag, pluggar till lärare och läser för tillfället kursen historia.
Vi kommer att besöka nordiska och vasa.
Vi har en lång lunch så ska försöka gå i lite affärer då och använda lite av presentkorten jag har i plånboken.

En till sak ni inte vet om mig är att jag älskar kriminalromaner och är en riktigt läslus, lånade en bok på bibblan i tisdags, läste den igår på tåget fram och tbx till skolan. Har idag ca 30sid kvar. Så måste efter två¨dagar redan gå ner och byta bok, det är svårt att hitta en ny som jag vill läs då jag redan typ läst alla i pocket som bibbland har.

Efter det hinner jag inte mer än hem och äta som igår innan jag ska åka till stallet och jobba till tio. Har två lektioner idag samt ska fixa och låsa stallet för kvällen efter. Mina elever ska idag få jobba på sitsen så det blir jobb utan stigbyglar för båda. Hoppas man kan framkalla träningsvärk hos några av dem iaf så att man gjort sitt jobb ;)
Min sits

Jag har alltid haft en bra grundsits, vad jag fått höra.
Och det torr jag har att göra med att jag fick rida mkt utan stigbyglar för en av mina tränare i yngre ålder. Sedan har jag alltid ridit och tränat mycket dressyr och lärt mig på vägen.

Det jag har problem med på Figaro är:

Min händer ramlar gärna ner och blir cykelstyren
Under dagens träningspass hände detta inte en ända gång = vi lär oss

Mina underskänklar behöver bli lite mer stilla
Även detta gick super idag

Måste sitta i sadel och ha "hästen framför mig"
Detta fungerade verkligen idag!

Så på summan av kardemumman måste jag säga att min sits verkligen har utvecklas på dessa 4 månader jag haft figaro och det är helt underbart!

Dressyrträning

Idag var det ridlektion, tog det dock lite lungt med figaro då han har vilat under helgen. Vi jobade med öppna och sluta idag. Figaros stora svårhet är verkligen slutan, han tycker det är jätte jobbigt. Han var lite på trycket idag eftersom han har vilat. Men flertal ggr känndes han verkligen super fin, vilket var riktigt roligt.

Har bytt tillbaka till min vanliga nosgrimma nu så ska vi se hur det fungerar, han har sprungit på remont ett tag. Men saknar min snygga lack nosgrimma. Men jag kände ingen skillnad så nu kör vi med denna nos grimma ett tag. Tror dock jag måste byta bett, för de bettet han har nu verkar nypa honom så att han får små sår :S

Ska testa att rida med de fasta ringarna ett tag och så får vi se om det blir ngt resultat. i helgen kommer förhoppningsvis startlistorna för den 17:De upp, hoppas jag har kommit med!

nu ska syster ha honom i två dagar eftersom jag har jätte mycket i skolan, samt jobbar i stallet på em/kvällarna.

Vila kan man göra i graven

Nu har det varit skola hela fm för att sedan skynda mig hem och få i mig lite pyttipanna (som för övrigt smakade hur bra som helst!) nu ska jag upp till stallet för att städa mitt skåp och rida lite dressyr.
Ska fota lite av min utrutning hade jag tänkt så kameran åker med, blir nya inlägg ikväll!

Dressyrpogram


Hur gör man för att hitta alla dressyrpogram?
De två bästa sidorna är ridsportsförbundet och stallbacken.

Ridsportsförbundet:
Här hittar du alla pogram i text och de är gratis på PDF format osm du själv kan spara ner på din dator
Du hittar dem här

Stallbacken:
Här får du alla pogram uppritade, vilket är bra om man vill se hur vägarna rids, du kan även skriva ut dessa bilder.
Du hittar dem här


Mysig skritttur

Idag har figaro fått lekt barnridningshäst, nej kanske inte riktikt då illa men ett barn har han haft på ryggen och min mamma har ridit.

Mamma skrittade först i ridhuset och tränade lite på volter och att svänga med skänklar och vikthjälperna, det är kul när man har en sådan snäll häst att man inte behöver vara orolig. Mamma har ridit mkt när hon var yngre men sedan lagt det lite på is, men ibland får jag henne att hoppa upp i sadeln och testa igen. Man ser att hon tycker det är kul :)

Emilia(5år) som är mitt kusinbarn var också med upp och red, hon skrittade ut stallvägen fram och tillbaka.

Testade även alla nya saker sedan igår och allt passade faktiskt bra, täcket vara lite litet men det visste jag då jag köpte en strl för litet. Men det fungerar att använda till det som det var tänkt att användas till. Tränset blev jätte bra, samma som det han har på bilden, dock en strl större då nosgrimman på detta träns(läs. det på bilden) är lite litet.


Emilia och figaro i julas
Foto: Dempaz.blogg.se


Hööks

Igår blev det ingen bloggningen, jag hade en heldag med shopping istället. Svängde såklart förbi hööks för att få klämma och känna samt köpa mitt underbara kandar... Tror ni inte de var slut när jag kom ditt!
Så kom inte hem med ngt kandar, men däremot med en massa annat...

Två pannband, ett till systers hopp träns och ett till mitt vardagsträns(Ni kan nog gissa vilken som hör till vilken):Sen köpte jag ett nytt vardagsträns att ha, då jag tycker hökks fungerar bra för det billiga pris, 179kr för komplett träns (Jag köpte ett svart):

Köpte tyglar till systers hoppträns, då de hon har nu är på tok för korta:Jag köpte sen ett Ulltäcke, som det tyvärr inte finns bild på. Ett vanligt mörkblått. Det fantiskta är priset!
64kr för ett ulltäcke! Det var 50% på 50% och sen typ 10% på det :D
Och jag som letat jätte länge efter ett sådant!

Det blev även lite hästschampo, men sedan var det färdig shoppat! Tills nästa gång


Fråga från läsare

Har du honom i spilta?

Japp Figaro står i spilta, kanske ionte är det optimala men jag ser inte att han miss trivs eller likande. Trots att det är en ridskola är det ute mykcet och det är alltås inte många timmar han sitter fast och stirrar i vägen.
Han har desutom en stor spilta som han gott och väll får pl.ats i att vrida och vända på sig samt ligga.


Lerig häst och trasigt träns

Åkte upp till Figaro för att ta lite fina bilder ute när de var så fin sol.
Först mötes jag av en ler inpackad häst.
Men efter en ordentlig rykt var det dags att gå ut i solen
Lyckades få några huvud bilder, sen hände dettaHan rök till med huvudet och då gick tränset sönder, så då var det bara att ta in honom igen.

Så imorgon hoppas jag att det blir att åka till hööks, för nytt träns och kandar!


Ni missar väll inte...

Ponnyakuten

Del 13


KandarNästa gång jag åker till hööks får detta Kandar följa med mig hem!

599 Kr

Kandar med bred (4 cm) nosgrimma och pannband med mjukt foder. Delat nackstycke med mjuk fodrad platta där remmarna träs igenom. Bridongstroppen är avtagbar, så det går att använda som vanligt träns. Silverfärgade spännen. Komplett med slät stångtygel och bridongtygel med stoppar.

Man kanske ska passa på nu när de har 10% tills imorgon


En bild som ger mig fullt med lyckliga känslorDen här bilden betyder otroligt mycket för mig, det är på mig och min gamla häst absolut.
Detta var vår första placering efter mycket kämpande och blod,svett och tårar.
4:de placering i en LB:1 och jag vet hur lycklig jag var när bilden togs.
Min lilla kråkunge hade äntligen blivit en häst! Nog för att han varken var liten eller ung, men han var så speciell.Prisutdelningen


Lidande av vilan

Figaro njuter nog av sin vila och att vara ute i solen, något som blir lidande av att Figaro vilar är mitt bloggande. Man tappar lite greppet om ridning och allt som har med det och göra och slappnar av lite själv och tänker bort hästarna.

Imorgon ska han börja sättas igång med att få sig en skritt runda, sen sätter det igång igen.
Igår var det två veckor tills nästa tävling, som är Ekeby.
Ser verkligen fram emot den tävlingen och hoppas verkligen jag kommer slippa bortlottning!

Har någon detta träns?
Det är från hööks och kostar 199kr
Någon som har det och kan berätta hur det är som träns? hur känns lädret?


Påsk firande

Har precis firat påsken med släkten, en blandning av ägg och kortspel.
Lät kanske inte som den godaste middagen, men först blev det en massa god påskmat med ännu godare efterätt och kvällen slutade med kortspel.

Sov länge imorse och njöt av min ledighet. Figaro har blivit till tittad av sin skötare idag så har ahft en stall fri dag. Är inte ofta man har det, är ni i stallet alla dagar i veckan?En dag i stallet

Som sagt var jag i stallet hela dagen igår, eller iaf 11 timmar vilket känndes som hela dagen.
Men då vanligen får min abilder i text ska detta inlägg bestå av mest bilder.


07.00 Anländer vi till NRK

Efter fodring kan man se ut som följande


Efter fodring var det dags för oss att äta frukost


Sen efter utsläpp är det dags för mockningen
Före


Efter


Efter alla morgon sysslor kunde vi vara ute och njuta av solen
Självklart var hundarna med hela dagen

Efter det fortsatte dagen med mer fodringar och mockningar.

Sen slutade vi runt 18.00


En lång dag

Har jobbat i stallet 07.00 - 18.00
Därav av saknaden av uppdatering i bloggen.
Kommer behöva sova nu så jag återkommer imorgon, förlåt för tråkig blogg dag!

Igår gick vi över 100 besökare, vilket ksa firas med en tävling inom kort.

Skulle figge passa bra i...Denna gröna färg?
Funderar verkligen på att köpa detta täcke!


Roligare i leran?

Sätt lite färg på fötterna!Dessa kommer från Rytteriet och kostar nu vid rea 359kr

Jag själv bär ett par vita stövlar med rosa prickar som är inköpta på rusta för 100kr


Stadigt uppåt!


Kankse kan jag nå 90 besökare innan dagen är slut?


Hoppas ni kommer få en super helg!

GLAD PÅSK!


Första dagen på vilan

Idag hade figaro sin frösta dag på sin "lång vilo helg"
Men var uppe och visiterade honom och borstade han.

Men på vägen till stallet stannde jag till på lilla foderbutiken och köpte hans extra mat:

HippoPro Müsli
är ett energirikt färdigfoder i müsliform.  Produkten är speciellt anpassad för att motsvara behoven hos tävlingshästar och hästar i hård träning. Diamond V, som ökar upptaget i tarmen, samt värmebehandlad spannmål, med hög tillgänglighet för hästen, ingår. En hög andel betfiber, olja samt värmebehandlad majs bidrar också med skonsam energi.
  

Extra vitaminer och mineraler är tillsatta till alla kraftfoder inom Hippo. Förutom vitamin A, D och E är också flertalet B-vitaminer, däribland biotin, tillsatta för att gynna t.ex. kvaliteten på päls och hovar


Vad äter era hästar?


Detta visste ni inte


Kavajen jag tävlar i är väl använd, har nämligen ridit i samma kavja under hela tiden jag tävlat.
Tror denna kavaj är runt 7år gammal.

Dn börjar bli lite kort i ärmarna annars passar den bra, jag har försökt köpa en ny men hittar aldrig ngn som sitter bra och som jag tycker om.


Mitt tävlingstränsPannband sjöhagen, resterande lack träns från hööks


Lite bilder

Här kommer bilderna tagna i vintras, som jag inte kunnat föra över då hunden tuggat sönder sladden. Men nu har jag fått en minneskortsläsare. Så nu kommer jag kunna lägga upp mkt mer bilder!
Tävling med helt otroligt pris!Vill du vara med? gå hit


Vad betyder betygen

Betygen du får i ditt protokoll betyder följande:

0 = Ej utförd/helt misslyckad
1 = Mycket dåligt
2 = Dåligt
3 = Ganska dåligt
4 = Ej fullt godkänd
5 = Med tvekan godkänd
6 = Godkänd
7 = Ganska bra
8 = Bra
9 = Mycket bra
10 = Utmärkt

Alltså räknas procenten 60% som godkänt
Om man vill ha en jämförelse i procent

Blogg för dressyrintresserade

Den amerikanska dressyrryttaren Catherine Haddad bloggar på Chronicle of the Horse hemsida, där hon berättar öppenhjärtigt om sitt liv som dressyrryttare.

Haddad tävlar två danskstammade Grand Prix-hästar, Cadillac (e Solos Carex) och Maximus (e May Sherif), och har flera placeringar från världscuptävlingar. Hon bloggar bland annat om sin vardag i Tyskland, där hon är stationerad, och framtidsplaner.

Bloggen är på engelska och du hittar den HÄR.


Källa - Tidningen ridsport


Förbättra din sits

Här kommer tips för att förbättra din sits!


Mellandelen är central
De flesta känner till den lodräta sitsen, att det ska gå att dra en linje från axeln, genom höften och vidare ner till hälen.
- Men jag är mest intresserad av mellandelen, från höften ner till knäet, det vill säga kontaktytan mot sadeln.
Mette ritar upp en stående triangel, man kan tänka sig att balansen sitter i skrevet och i de båda sittbenen, och att dessa punkter representerar triangelns tre hörn.
Om man klämmer sig fast i sadeln med knäna förlorar man kontakten mellan sadeln och skrevet eftersom man klämmer sig upp ur sadeln. Om man lutar sig för mycket bakåt hamnar all vikt på sittbenen, lutar man sig för mycket framåt blir man hängande på skrevet och har svårt att hålla balansen. Man kan sätta sig på kanten av en stol och lägga händerna under sittbenen för att känna hur vi påverkar hästen med dessa. Luta dig framåt, bakåt och åt sidorna och känn skillnaden.

Starka bukmuskler
För att både häst och ryttare ska kunna använda ryggmuskulaturen gäller det att bukmusklerna är starka.
Mette Henriksen jämför överkroppen på ryttaren med en låda med fyra räta väggar. Man får inte vika sig åt sidan med överlivet, "ögat i magen" ska hela tiden se ut vägen. Det Mette Henriksen kallar "ögat i magen" sitter mellan naveln och diafragman.
Huvudet ska vara buret och blicken peka framåt, möjligen en aning nedåt eftersom man då förhindrar onödiga spänningar i nacken. Man kan tänka på att inte spänna sig i käkarna eftersom den spänningen går vidare mot nacken och axlarna. Här tipsar Mette om att du kan testa att spänna och sedan slappna av i käkarna och se hur det påverkar kroppen.
- Bara det lilla kan ha en otrolig betydelse på vad vi gör, säger hon.
 
Kroppsdel för kroppsdel
Mette Henriksen går igenom kroppsdel för kroppsdel. Kroppen är som ett pussel med små bitar som kan ställa till större besvär än man tror om man inte får ihop det. De olika delarna påverkar varandra tydligt.
Axlarna ska hänga avslappnat ner men vara raka. Spända axlar betyder spända händer.
- Händerna ska se ut som om vi var på cocktailparty och håller i glas, skämtar Mette Henriksen.
Handleden ska vara avslappnad och rörlig så att ryttaren kan ändra på tygeln med små medel. Det vanligaste felet är att vi stänger tygeln mellan lill- och ringfinger.
- Man ska stänga tygeln under tummen som inte ska vara platt utan böjd så att den nästan bildar ett litet ta. En platt tumme ger spänningar i hela underarmen.

Rörlig underskänkel
Underskänkeln ska vara rörlig, kunna pendla fram och tillbaka och inte ut och in från hästen sett.
Hälen ska vara lägsta punkten och tårna peka aningen ut från hästen.
- Jag brukar säga att de ska peka på fem i ett om man jämför med en klocka.
Rider du däremot utan stigbygel gör det ingenting om tån blir lite lägre. Mette rekommenderar inte lättridning när man inte har stigbyglar.
- Då förstärks att man vill klämma sig fast med knäna i sadeln.
När du rider med stigbyglar ska du snarare tänka att du ska lyfta tån, hellre än trycka ner hälen.
- Då slappnar man av i knäet och spänner inte vristen. Om hälen trycks ner riskerar man dessutom att trycka ut och fram foten.

Nästan alla är oliksidiga
Få människor och hästar är liksidiga. Man kan till exempel tänka på vilken fot man börjar med när man ska gå upp för en trappa eller vilken arm man lägger överst när man lägger armarna i kors. Sedan kan man testa att göra tvärt om och se hur lätt eller svårt det är.
- Om hästen ska vara liksidig måste vi också vara det, säger Mette Henriksen. Vi måste vara medvetna om vilka brister vi har och jobba med dem på samma sätt som vi jobbar med hästens.
En bra övning för att kontrollera sin sits och balans är att låta sig bli longerad till häst av någon annan. Tänk på att välja en lugn häst så att du som ryttare kan känna dig trygg och säker. Ryttaren ska ha sadel och stigbyglar men inte sporrar, och tyglarna ska vara snurrade och hänga runt halsen på hästen.
Stiglädren ska vara tillräckligt långa för att ryttaren ska kunna hålla om hästen samtidigt som de ska vara tillräckligt korta för lättridning. Ryttaren ska hålla händerna i samma position som om han eller hon höll i tyglarna. Linföraren bestämmer tempot och voltens storlek medan ryttaren sköter gångartsväxlingarna.

Källa

RSS 2.0