Ni missar väll inte...

PONNYAKUTEN

Nya fina bilder

Fick super fina bilder av helena, som hon fotade idag på tävlingenTyvärr så bråkar blogg.se, så ni får se fler bilder en annan dag


Jag älskar min häst

3:a i LC:1
1:a i LB:1


Sa jag att jag älskar honom?
Bilder och mer info kommer senare...

Pojkvännen till häst

Det är super att kunna ha en sambo som "delar" ens intressen, Stefan lyckas jag faktiskt få upp på hästarna till och från. Det är kul när dem vill och när dem försöker!
Stefan och Dekurio 2007


Stallet stallet och åter stallet

 • Göra Figaro fin inför imorgon: rykte manen, bortsade honom och flätade svansen
 • Red Figaro: red igenom ett av pogrammen, han var fin, dock stark och ville mest bara springa. Vi hade några delade åsikter men det löste sig tillslut.
 • Årsmöte för ridskolan, invald i styrelsen som nuss(Nynäshamns ungdomssektions) representant.
 • Stå ridhuset och ha lektionerna för barnen (3 Lektioner)
 • Putsa Figaros utrustning samt mina stövlar
 • Plocka fram transport skydd och allt som kommer behövas.

Detta var en del av det jag ängnat min dag åt, mycket blev det. Om det nu inte skulle gå bra imorgon på tävlingen kan jag iaf säg att jag förlorat med klass. För nu är all utrutning till figaro och mig i topp klass!


Hoppas HoppasSMHI har rätt, och att det inte blir värre väder än detta på söndag


Tidig morgon

Idag har jag varit i stallet sen klockan 7 på morgonen, och detta frivlilligt!
Har jag sakt att jag älskar hästar?

Efter mycket mockandes, sopande och höande var morgonstallet slut och jag hade fått mitt träningspass för dagen, efter lunch var det dags för Figaros.

Syster hoppade honom idag, som hon oftast gör på fredagar, hon tränade på att korta och länga galoppen. Han såg riktigt fin ut och har börjat röra sig trevligt i traven, nu är det bara galoppen kvar som ska jobbas.

Imorgon blir det en hel dag istallet, med ridning och förberedelser inför tävlingen.

Vad använder ni för att göra rent ert läder med?

 

Vad använder ni för balsam, tvål och fett och hur tycker ni det fungerar?


Vit och rosa stigbygel?
Något som någon ens skulle kynna tänka sig att rida med dessa?
1900kr paret, finns i fler färgkominationer här

Jag skulle inte ens kunna tänka mig de svart/vita.

Tävlingvill du vara med? Gå hit

Den 15 mars

Framgångsrik tävlingsryttare - det lönar sig att göra rätt

 
Tag chansen att vässa dina kunskaper under vårens nyttigaste roadshow på sex platser i landet. Tre ridsporprofiler med stor erfarenhet från internationell elitsport lär dig mer om kunskaperna, inställningen och spelreglerna som krävs för att bli framgångsrik. Alla licensierade tävlingsryttare är välkomna.

 

 • Stockholm 15 mars - Solvalla

Fullmatade kunskapskvällar

Etik och moral inom ridsporten. Varför dopningsreglemente? Bilden av vår sport.
Prestation och hållbarhet hos våra tävlingshästar. Kan man träna prestation och hållbarhet samtidigt?
Tränings- och tävlingsplanering. Hitta optimala upplägget för dig och din häst.

ANMÄLAN görs via ridsportdistriktens hemsidor(Klickan på länken längre ner). Först till kvarn gäller.

Föreläsare

LARS ROEPSTORFF - veterinär och forskare vid SLU med hästens rörelsemekanik som specialområde.

ELISABET LUNDHOLM - tidigare förbundskapten för svensk dressyr under tio år. Dressyrcoach för svenska fälttävlanslandslaget, Vice ordförande i internationella dressyrkommittén. Arbetar med ledarutveckling inom Svenska Ridsportförbundet.

TOMAS TORGERSEN - har varit sportchef för Svenska Ridsportföbundet under fem år med ansvar för svensk bredd- och elitsport. Tränare och fd tävlingsryttare. Tävlingsledare Göteborg Horse Show

Har nu anmält mig för att delta, gör det du också!


Hel förmiddag i stallet

Åkte till stallet direkt när jag gick upp imorse, för att hinna med allt.
Han var inne när jag kom upp, för ville inte att hans ben skulle bli blöta när han var hagen, eftersom jag skulle klippa benen.

Några timmar senare med mycket hår överralt som kliar, var hästen rakad och snygg, har rakt allt förutom huvudet. Han var super snälla och gjorde inte mycket väsen för sig trots att det tog sådan långstund att klippa.

Efter allt hår och lunch red jag ut med en kompis och njöt av solen, hästar vi jogga lite och pulsa i snön. Imorgon ska syster rida och på lördag rider jag igenom honom samt pogrammen. På söndag smäller det.

Härligt att solen verkar ha kommit för att stanna, iaf i några dagar, nu kanske det blir vår.

Dagens träning

Red lektion idag med Figaro, vi tränade på skänkelvikningar och att finna en stadig yttersida.
Testade mitt fasta bett i dressyren idag, man känner verkligen att han sitter mer fast i det och blir starkare. Vilket resulterar i att han springer på lite för fort ibland. Men som tur va så syns min känsla inte så mycket utåt utan tränaren anser att han ser ganska mjuk ut.
Vi har dock lite små problem med vår vänster galopp, han är mycket svagare i den och fattar då hellre fel, något som verkligen inte får hända på tävling.

Vad gick bra: Traven var mjuk och fin och han rörde sig trevligt, höger galoppen var ovanligt trevlig att rida i.
Vad gick midre bra: Satt fast i höger och vänstergaloppen

Klippte honom även idag, och han kommer bli en riktig snygging, han bara med halva hästen idag, så imorgon blir det upp tidigt till stallet för att göra klart och rida igenom mina pogram tills på söndag.


Tänk om man hade kunna varit på Gbg horse show

I världscupdressyren är det stenhårt om de sju finalplatserna, de holländska ryttarna regerar dressyrvärlden för närvarande och dominerar världscuptabellen. Enligt reglerna får varje nation bara starta med tre ryttare i finalen. Göteborg Horse Show är sista chansen att rida hem världscuppoäng och publiken får se dressyrdrottningarna Adelinde Cornelissen, Anky van Grunsven och Imke Schellekens Bartels göra upp om vilka som ska få rida finalen.
Från Tyskland kommer dressyrtoppen med Isabell Werth i spetsen.
Sverige får sju platser i världscupklassen. Närmast final är Patrik Kittel som ligger på en elfte plats i världscuptabellen just nu.
I FEI World Cup™ Dressage startar Minna Telde, Patrik Kittel, Tinne Vilhelmson Silfvén, Charlotte Haid Bondergaard, Pia Fälth, Anette Christensson och Nina Bengtsson.


Källa


Skulle gärna se alla!

Vila eller inte vila

Min häst skrittade ut i måndags, igår red jag ut i snön och skrittade mest, lite trav och endast ca 60 m galopp. Skulle ni ändå ge er häst en vilodag denna vecka?

Om jag ska se det ur min synvinkel tycker jag att hans skritta ut dag i sammarbete med den lugna dagen igår räcker, tycker inte hästarna behöver vila.
Min häst blir ganska pigg och stark av att vila och då det är tävling på söndag vill jag gärna motverka det.

Tycker ni jag tänker fel?


Film

Här kommer en film på mig och en av mina tidigare hästar Dekurio
Maj 2007


Tidigare hästar

Dessa hästar som kommit och gått i mitt hästliv.
 Saknar bild på några så kommer endast berätta om de jag har bilder på.Absolut
"Lillen"
e. Alpen furst
Detta var min första alldeles egna häst, innan honom hade jag endast ridit ridksolehästarna samt haft ponny på foder. Jag fick lillen av hans ägare, det trodde att han skulle kunna få ett bra hem hos mig så vi skrev på ägarepapprerna utan någon köpesumma. Jag var 14 år när jag "köpte" honom. När han kom var han ett riktigt nervvrak, och det är inte för intet som han kallades turbo-lillen. Han hade tvälat hoppning tom 145 innan jag köpte honom, dock fick jag inte veta det förens senare då jag kontaktade gamla ägaren. Han var blind på ena sitt öga men hade aldrig problem med det, och om det var något han kunde så var det springa fort och hoppa. Han var en otroligt känslighäst och vi delade mycket blod, svett och tårar tillsammasn, vi tävlade dressyr tom LA nivå innan han fick somna in hösten 2006(19år gammal) pga av vatten i lungorna, och jag saknar honom än. Denna häst var och kommer alltid betyda mycket för mig, han var mitt allt då och gick utan tvekan genom eld och lågor om jag bad honom, han följde mig som en hund.Fieldhopper
"Fillen"
Okänd
Hästen jag hade innan Figaro, men fick tyvärr inte ha honom så länge. Vi hittade förslitningsskador och pålagringar efter endast några månader med honom, så köpet fick gå tillbaka.
Men han var helt klart en av de snällaste hästarna som gått i ett par järnskor, vi tävlade LC och LB ihop, och han gjorde allt bra men saknade lite energi, förmodligen för att han inte var fräsch. Men det var som veterinären sa. hästen var så snäll så att han inte ens visade hälta.
En otroligt trevlig häst och det var synd att det skulle sluta som det gjorde.White flash L.G
"Flurren"
Varmblod
Denna herre var min första häst jag köpte för egna pengar.
Ett vbl, otroligt trevlig häst som var arbtesvillig och gjorde allt man bad om, han utvecklades otroligt snabbt hos mig och var redo för att rida LC och LB dressyrer. han såldes till en super trevlig familj då jag ville satsa mer.Crown's fair play
"Kungen"
e. Bellonard

En mysig treåring som jag köpte oinriden och sedan red in, men efter ett tag började han påvisa smärta och vi åkte då in för att kolla upp honom, tyvärr visade det pålagringar på tre ben och förändringar i ryggen, så han fick sluta sitt liv som 4åring, vilket var otroligt synd.Helga
Haflinger

Henne hade vi (jag och min syster) på foder, ett envist sto med mycket humör. Men oj vad denna ponny kunde när hon verkligen kunde! Hon kunde i pricip ingenting när hon kom till oss, utan hade då mest bara gått i skogen.
Vi tävlade tom LB med placeringar och var på väg mot LA, samt att syster tävlade henne i hoppningen. Men vi hade henne bara på foder och ägaren bestämmde sig för att sälja, med tanke på hur högt hon kommit i utbildningen så var hon ju mer värd då. Så då skiljdes våra vägar, saknar ibland den lilla busfian.Absolut weltzcup
"Koppen"
e.Worldly

Honom, döpte jag själv då han inte hade något namn när han kom från tyskland, han reds och tävlades av min syster i hoppning. Han var en känslig herre och hade otroliga potensial. Tyvärr så trivdes han inte när vi flyttade till ett större stall och började då bli väldigt osäker på sig själv, vi tog då det tunga beslutet att låta han flytta till en annan familj i ett mindre stall som kunde ge honom vad han förtjänade.Dekurio

Denna herre var lika snäll som han var stor (178), han var utbildad tom st.gerorge och vi kunde både piffa och puffa samt rida byten i vart annat. Jag sålde honom när han började bli lite äldre, han såldes till AP-ridutveckling där ahn idag går som lektionshäst för elever som vill rida privatlektioner på välutbildade hästar. En otroligt trevlig häst och man känner hur nyttigt det är för en som ryttare att få möjligheten att ha en sådan häst som vill och kan allt.


Detta var de hästarna jag hade bilder på, som ni kan se har jag tyvärr haft en del otur med mina hästar.
Men jag hoppas på tur och många roliga år med Figaro
God dag!

Har fixat lite med min header under morgonen, då jag inte kunde lägga över bilderna från min kamera på datorn så fick jag använda mig av älde bilder på mina gamla hästar, funderar på att göra ett inlägg om tidigare hästar jag haft. Så det inlägget kommer komma upp om en stund.

Hoppas ni alla får en bra dag!

Veckansblogg


Vill du också vara med?
hit


Ååå jädra hund

Min sambos hund Nellie har tuggat sönder min kamera sladd, så kan inte föra över bilderna.
Ni får helt enkelt vänta på de bilderna tills jag hittar en ny sladd.Hon är ju söt, så allt för arg kan man inte bli.


wiie

Besöksrekord igen, det är kul att så många läser.

Ska bara föra över bilder från kameran till datorn sen kommer lite bilder från vår mysiga tur ute idag :)

Hippson books

Stöd, schvung coh påskjut
22 Gymnastiserande övningar - steg för stegHelt klart en läsvärd bok, den kommer få följa med till stallet och ligga i skåpet.
Och så ska jag försöka rida igenom en övning då och då.
 Jag kommer skriva in övningarna samt resultat här i efter.
Och vad jag tyckte att övningen gjorde för mig.


Idag ska Figaro få springa i skogen i snön, eftersom resten av veckan
kommer bli ganska intenstiva med träningar. Vi ska trava lite i snön och ha lite mysigt och busigt ihop.
Kanske kan vi bjuda på lite nya bilder ikväll.


Citat

"Krumelurer kräver energi. Rid frammåt med energi i rörelserna, surfa på vågen och lattja med växlarna"
Pether markne

Hippson och ny bok

Hippson Magazine - Senaste numret

Senaste nummret av Hippson kom idag i brevlådan, samt en bok (stöd, schvung och påskut)
Så nu kommer jag säkert få en hel del med ny insperation att göra inlägg om i bloggen.


Frågor

Brukar du vara nervös när du ska tävla?
Nja nervositeten brukar komma precis innan jag ska gå in och sen släpper den när jag kommit in, så den stannar inte så länge ;)

Rider du hoppning eller dressyr eller fälttävlan?
Dressyr! De andra är för folk som inte kan rida dressyr ;) 

Har du hästarna hemma eller inakorderade?
Inakorderad

Var brukar du köpa din ridsaker?
Hööks, lill hästen i stav och lyckås, de närmsta

Vilket är ditt favorit märke när det gäller utrustning?
På sadlar är det Prestige annars är jag inte så kräsen.

Vad hette din första häst, eller sköthäst?
Sköthäst var Avon en d-ponny som stod på ridskolan

Hur högt har du hoppat?
135 med Greta (Lambada)

Vad hette den första hästen/ponnyn som du trillade av?
Peo en envist gotlandsruss, han ville hem lite tidigare än vad jag förväntat mig och gjorde en tvärvändning.

Vad hette den första egna hästen/ponnyn?
Absolut kallades Lillen, hade innan han endast fodervärdsponnier.

Hur gammal var du när du satt till häst första gången?
Väldigt liten

Havre eller färdigfoder?
Upp till vilken häst man ska fodra.

När red du barbacka senast?
I söndags :)

Brunt eller svart läder?
Svart enligt mig, men brunt kan vara riktigt snyggt det med, men i dressyren vill jag ha det svart.

Bling eller retro?
Bling bling, utan minsta tvekan

Vad är finast? Välansat eller vildvuxet?
Kort snygg man, lagom lång savans, samt självklart så ska allt vara rent och snyggt.

Föredrar du ridstövlar eller skor och shortchaps?
Dressyr ryttare som man är, läderridstövlar!

Vad är din hästs smeknamn?
Figaro , otroligt trist!

Har du vunnit någon tävling? Vilken gren?
Ja, Dressyr

Har du ridit med pessoabett någon gång?
Ja, men endat när jag provridit en häst

Rider du med pad?
Nej, sadel är så pass bra utprovad

Har du en utprovad sadel?
Ja

Favoritfärg på häst?
svart

Vilket är ditt bästa fynd och vad kostade det?
Min häst! Priset var lågt om man tänker på allt han komemr kunna göra med mig och allt vi ska uppleva.

Tror du på myten att fuxar har skarpare temperament?
Nja, men har bara lyckas rida på fuxston med speciella temprament, på dessa fuxar stämmer verkligen ordspråket om att med ett sto ska man skicka in en ansökan två veckor i för väg :)

Hubertus Schmidts super tips

- Uppvärmningen är väldigt viktig för att få hästen avslappnad och lösgjord. Att hästen är avslappnad och genomsläpplig är alltid mitt första mål

Gillar stora volter
Ryttaren får relativt tidigt gå in på en stor volt. Hubertus poängterar att ryttaren måste ha kontakt med hästen i båda tyglarna och kunna böja igenom den åt båda hållen på volten. Till en början får hästen gå relativt lång och låg.                            
- Den stora volten gillar jag jättemycket. Här kan man kontrollera att hästen går framåt mot bettet, är avslappnad och följer tygeln. När vi nått dit är första steget klart. Om hästen är avslappnad behöver vi inte trötta ut den med att trava varv efter varv, då kan själva arbetspasset börja, förklarar Hubertus. 
Ryttaren får gå över till att rida övergångar mellan trav och galopp.
- Jag vill att du försöker göra stegen så långa och stora som möjligt, utan att det går fortare. Hästen måste täcka mycket mark, säger Hubertus.
När det bär iväg för fort får ekipaget börja om. Allt ska gå lugnt och avslappnat till.   

På väg mot samling
Hubertus berättar att han själv oftast påbörjar det samlande arbetet i trav. Men hästen har lättare för galopp, så då börjar man där. Ryttaren får rida övergångar mellan skritt och galopp, det första steget mot samling, där hästen ska hamna i uppförsbacke.
När övergångarna sitter får ryttaren gå över till att bara förbereda övergången, men "ändra sig i sista sekunden" och rida på framåt i galoppen istället. Med andra ord samlar hon ett par steg i galoppen för att sedan avbryta och rida framåt.
Nästa steg är att rida övergångar mellan förvänd galopp, skritt och rättvänd galopp.
- Behåll en lätt ställning i nacken. Och försök att få honom att gå med stora men lugna steg även i den förvända galoppen, instruerar Hubertus.
 
Stora men lugna steg
- Även traven skulle jag vilja ha lite större, men fortfarande med lugna steg. Jag brukar säga att innan man börjar med ökningar ska arbetstraven "svänga". 
Ryttaren får rida både öppna och sluta på samma sätt, alltså med en strävan att göra stegen lite större. Hubertus är noga med att traven inte får bli mindre för att du rider öppna eller sluta. Hellre lite mindre vinkel och tvärning än förkortade steg. Men det här med att rida fram större steg är en balansgång:
- Trycker du på för mycket kan hästen börja springa istället för svinga!
 
Ha alltid en plan
- Det är viktigt att ha en plan när du ska påbörja ett ridpass. Tänk på att varje övning förbereder en annan. Öppna förbereder sluta och skolorna förbereder piruetter.
När det gäller uppvärmningen har Hubertus samma system oavsett om det gäller en sexåring eller en Grand Prix-häst. Hästen ska vara avslappnad och lösgjord, det är nummer ett.
- Om vi tittar på denna häst ser vi tydligt att hästen kommit långt i sin utbildning, han sitter mer på sina bakben och är mer i uppförsbacke. 
 
Avspänt - men med uttryck
Hubertus förklarar att det måste finnas en positiv anspänning i hästens kropp för att den ska kunna genomföra de svåraste rörelserna. Däremot får den aldrig vara spänd på det negativa sättet.
- Det är väldigt viktigt att hästen får komma tillbaka till lugnet efter exempelvis en bytesserie.
Däremot tycker inte Hubertus att man kan nöja sig med att hästen "bara" är avspänd. För att den ska kunna hävda sig på tävlingsbanorna måste det finnas uttryck också. Därav arbetet med de större stegen.
- Om vi bara skulle tänka avspänd skulle alla hästar byta galopp som lipizzanerhästarna i Wien.
Hubertus poängterar vikten av att ta många pauser i arbetet.
- Jag vill aldrig att hästen ska vara trött i slutet av passet. Det ska finnas krafter kvar.  

 HUBERTUS 6 BÄSTA
• Ha en plan för varje ridpass. Tänkt på att varje rörelse är förberedande för en annan rörelse.
 
• Utmana dig själv lite i arbetstraven och i arbetsgaloppen. Försök att rida med större steg än normalt, utan att det går fortare.
 
• Börja det samlande arbetet med övergångar mellan exempelvis skritt och galopp. Efterhand gör du bara förberedelsen, men struntar i övergången. Resultatet blir ett par steg i samlad galopp.
 
• Hästen ska inte korta stegen bara för att du rider öppna, sluta eller byter galopp. Behåll samma steglängd som tidigare.
 
• Rid noggranna hörpasseringar innan en öppna eller en sluta. Då får du med dig den rätta böjningen alldeles gratis.
 
• Även om vissa rörelser kräver anspänning får hästen aldrig bli negativt spänd. Se till att den snabbt får komma tillbaka till lugnet.
 
Källa

Klara - hästtjejen nu på film!

Någon annan än jag som läste böckerna om klara? klara blir hästägare, kalara färdiga gå m.m

Familjefilmen KLARA som har premiär den 26 mars är fritt baserad på Pia Hagmars populära böcker om hästtjejen Klara. Idag finns 18 böcker om Klara utgivna (B.Wahlströms), den senaste kom våren 2008.

KLARA utspelar sig på en liten ort dit Klara flyttar tillsammans med sin mamma efter föräldrarnas skilsmässa. Hon känner sig utstött och har svårt att få kompisar, de flesta tjejerna i Klaras klass rider och för att komma in i gänget följer hon med till ridskolan. För att inte avslöja att hon är helt nybörjare på hästar, tvingas Klara ljuga och innan hon hunnit bromsa lögnerna har hon anmält sig till en stor ridtävling…

Hennes räddning blir Jonte, en pojke i hennes egen ålder, och med hans hjälp tränar hon i hemlighet på den fula hästen Star som ingen vill ha – men som visar sig vara den stora stjärnan.

En berättelse om de stapplande stegen ut ur barndomen, den första pirrande förälskelsen och så hästarna förstås. Här kan du se trailern

Efter att ha sett trailern verkar det dock som om de inte har gjort riktigt som det står i böckerna, men jag måste nog se den iallafall.


Tv-tider dressyren från Göterborg

Söndag 28 februari
SVT 2 10.45-11.45 - sammandrag från lördagens Världscupdressyr

FEI TV sänder FEI World Cup Dressage Grand Prix Kür lördag den 27 februari.Alla läsare!

Måste bara säga att det är så otroligt kul när alla läser och alla era kommentarer!
Och det är kul att gå in på era bloggar och läsa om era hästar, så om du som läser inte tidgare har lämnat en kommentar, gör det och skriv din blogg om du har en så får jag mer att läsa!

Besöksrekord igår igen, hoppas ni uppskattar det ni läser, annars kom med förslag!

Kandar? Ja tack!
Supersnyggt och prisvärt kandar av hög kvalitet från Schockemöhle Sports.
Bred fodrad nosgrimma med tillbakaknäppning.
 Vågformat pannband med glittrande "kristaller".
Silverspännen. Stång- och bridongtygel ingår

2395 kr

Vill ha ett kandar till Figaro, fastnade verkligen för detta dock passar det tyvärr inte min plånbok...


Tävling


Vill du också vara med?
hit


Mat, dryck och sömn


Om man ska tävla
föreslår det att man ska äta en hyfsat rejäl måltid två eller tre timmar före sin start. Då har kroppen fått i sig näring samtidigt som den inte behöver jobba med matsmältningen under själva prestationen.
- Sedan är det jätteviktigt att man tillför sig själv vätska hela tiden under en tävlingsdag. Bäst av allt är vatten. Läsk innehåller alldeles för mycket socker, säger Lennart.
 
Skulle man bli jättesugen på något strax före sin start tillför exempelvis en banan eller en näve russin snabb energi.
- Det är även viktigt att tillföra vätska och någon typ av energi precis efter sin start. Russin eller frukt är definitivt bättre än godis, menar Lennart.
Att undvika att äta på tävlingsdagen, till exempel för att man är stressad eller nervös, är inget han rekommenderar.
- Försök att äta. Annars får du inte i dig den energi kroppen behöver, både hjärnverksamhet och kroppsfunktion blir sämre.

Samma sak gäller sömnen, den är nödvändig om man vill prestera optimalt.
- Med för lite sömn är kroppen inte utvilad. Då kan den inte prestera samma resultat. Jag skulle vilja påstå att det inte finns någon framgångsrik elitidrottare idag som slarvar med sömnen inför en tävling, säger Lennart.

Källa: Hippson


Back on track

B o T "Kardborre" padd: Click to ZOOM

"Kardborre"

 • Paddar med kardborreknäppning
 • Lätta att ta av och på
 • Sitter stadigt på plats
 • Yttre lager av neopren
 • Säljes parvis

 Back on Track kan lindra och påskynda läkning samt förebygga skador. Skydden kan även användas för att värma upp hästens musklar och leder. Keramikpulver smälts in i väven av polyester och bomull. Detta reflekterar energi och värme, som vår kropp avger eller som tillförs från omgivningen. Värme kan lindra led – och muskelvärk hos människor och djur. Värme ökar blodcirkulationen och minskar spänningar i musklerna.

795kr

Är det någon av er som använder BoT? Vad har ni för åsikter om det och varför använder ni det?


Hiss eller diss?


Pfiff "White leather" träns: Click to ZOOM
Ett träns från Pfiff i vitt läder
399kr
Finns här

Kanske det man skulle ha på svart häst, men jag skulle aldrig köpa det.


Solen

Tänk om det värmande strålarna som kommer in genom fönstret kunde ta bort all snö?
Man får hoppas att snön kommer vara borta innan maj och om den försvinner tidigare kan man bara vara lycklig!

Nu har jag knepat och knopat färdigt med min tävingsplanering fram till sommaren, fick ändra om lite då han ska hinna gå några hopptävlingar också med min lillesyster. Nu hoppas jag bara att jag inte komemr bli bortlottad från någon av dem, det är så jobbigt när det händer.

Vem är jag?

Vem är jag?
Personen som skriver inlägg varje dag som förhoppningsviss ska håller er sysselsatta, kanske bjuda på ett leende om inte det förhoppingsvis iaf en viss insperation.

Jag har ritidit och hållit på med hästar hela livet, längre bak änn vad jag kan minnas. Jag började på NRK som 8åring och är kvar där änn, jobbar där som ridlärare kvällar och helger. Min häst Figaro står även han uppstallad på NRK, bor alltså i Nynäshamn och NRK står för nynäshamns ridklubb

Men det där var ungefär det ni redan vet, allt det som ni inte vet då? vem är jag när jag inte är stall My?

Då är jag en tjej som fyllde 20 i våras,  men hade inte första stopp systemet då, för är ingen party tjej av ngt slag och har inte fattat tjusningen med alkhol, en ren äkta idrottare, eller kanske inte. Jag älskar dock att skratta och ha roligt och är förmodligen proffs på att slänga ut skämt i både tid och otid, finns inget bättre änn att få folk att skratta- Förhoppningsvis skrattar de med mig och inte åt mig.

När jag inte är i stallet älskar jag att se på serier, följer i princip allt och är lycklig över att datorn finns så jag kan anpassa allt efter mig och inte mig efter tv:n

Äger en hund som är mammas lilla älskling och kommer alltid vara, en bitchig liten blandras tik som tror att hon äger välden och är störst och bäst. Hon är nyss fyllda två år och är griffon/vavva/papillion ägs av mig


Nå tillbaka till mig, en humoristisk djurälskare, så kanske man skulle kunna sammanfatta det.
Välkomen till denna blogg, driven av en tjej som älskar att skratta, älskar djur och framförallt älskar sin häst och grenen dressyr!

 


Minus minus minus

Tänk den dagen det hade kunnat börja stå plus på termometern?
Då hade både jag häst och hund blivit lyckliga.

Idag ska Figaro få skritta ut med sin skötare så jag har en hästfri dag vilket kommer resultera i att det inte blir någon dagbok om dagens ridpass.


Snygga transport kläderDet är roligt med många olika färger.

Höga transportskydd med kraftigt, slitstarkt yttertyg och mjukt teddyfoder. Tre breda kardborrefästen gör dem lätta att ta på och av.

Mycket bra, formsydda skydd som går upp över knäna fram och över haserna bak.

Säljes i 4-pack (två fram- och två bakskydd).
Levereras med matchande svanskydd.

Vårt pris:
595,00

Uppskattat fraktpris:
79

Ridsportonline.se


Hur förbättrar man hästens trav?

För att utveckla gången i en häst gäller det att få hästen lösgjord, spänstig mellan hand och skänkel och att få den att arbeta genom ryggen.
Det är bra att börja med att rida hästen rund i nacken och ganska låg i formen. Rid gärna volter och serpentiner där du stretchar hästens överlinje genom att böja höger och vänster för att lösgöra och få upp ryggen. Tänk på att ha god framåtbjudning, men inte låta hästen rusa iväg. Försök hitta en bra balans i hästen och tänk på att rida lätt lugnt och bestämt. Jag ser ofta ryttare som rider lätt fort och lite okänsligt, istället för att verkligen känna hästens takt och rytm.

När hästen är väl uppvärmd kan du börja med att träna övergångar. Tänk på att leka med steglängd och träna ibland på att rida långsam trav. Detta för att ge hästen en chans att bära upp på sina bakben. Om hästen ska kunna lära sig att svinga mer i kroppen behöver den sätta mer vikt på bakbenen och orka trycka ifrån där. Ta dig tid att känna efter vad som händer i hästens kropp och beröm med rösten när du känner att den travar lugnare och med bättre takt.

Alla sidvärtsrörelser är nyttig gymnastik och ju mer gymnastisk hästen blir i kroppen desto bättre kan den trava. Ibland kan det vara svårt att hålla takten i till exempel en skänkelvikning, men efteråt kan ryttaren känna att hästen travar bättre.

Att trava cavaletti och tömköra kan också vara till hjälp, både för häst och ryttare.

Av: Nina bengtsson
Källa

Galoppen

För att utveckla galoppen är det framför allt tre faktorer som är viktiga:
 
# BALANS - För att hästen ska kunna använda sina galoppsprång på rätt sätt måste den kunna hålla balansen. Att lära hästen att göra balanserade, lugna fattningar är steg ett. Sen är det också bra att lära hästen att galoppera lite sidvärts och att den ska kunna flytta tyngdpunkten från det ena bakbenet till det andra och vice versa. Jag brukar variera mellan öppna och sluta på långsidan, samt snett igenom i omväxlande sluta och skänkelvikning. Det gäller också att kunna variera steglängden i galopp.
 
# AVSPÄNNING - Tänk på att ha hästen rund och loss i nacke och rygg. Korta, spända galoppsprång beror oftast på att hästen inte är avspänd i sin rygg och där kan det vara så att du behöver lägga hästen extra låg i början för att riktigt komma åt ryggen.
 
# STYRKA - tränas ju av det dagliga dressyrarbetet, men vi behöver komplettera med till exempel gymnastikhoppning, uteritter och intervallgalopper.

Källa
Av: Nina Bengtsson

Ni missar väll inte...

Del 7 av Ponnyakuten

Ett av mina nya favorit pogram, varje pogram kan man lära sig något nytt oavsett hur kunnig man är innan.
Så detta pogram får ni absolut inte missa, alla sju pogram finns att se på svt play.

Mys ridning

Idag red jag barbacka, och bara mös runt, lätt honom springa utan vidare krav och njöt av att jag sitter och rider på min drömhäst. Han är så otroligt fin nu, det är inte klokt vad roligt det är att rida.

Imorgon ska han få njuta av den friska liften med sin skötare, och på tisdag ska jag försöka ta mig ut i snön och rida på en lite längre tur. Eftersom det kommer bli lite mer träning då det är debuten på tävlingsbanan nästa söndag, det börjar bli tjatigt men jag är otroligt taggad :)

Jag älskar verkligen min häst, det är bara tur att jag åkte och provred han. För planen var som så att inte åka ditt eftersom han inte hade hoppat så mycket. Men något fick oss att åka ditt iallafall bara för att han stod nära, hade han stått lite längre bort hade han säkert inte varit min idag.
Och efter ett ridpass fanns det inga tvivel, jag hade hittat MIN häst.


Jag och FigaroDet ör svårt att rida en svart häst med svart utrustning, där av den mörkgrå utrustningen


Longering eller barbacka ridning

Funderar på vad jag ska göra med figaro under kvällen pass, tänkte låta honom gå ganska lungt idag då jag ska titta på en annan ryttare och hjälpa henne. Så figaro kommer inte få jobba så hårt.

Det jag funderar på är om jag ska longera honom lite lätt så att han iaf får röra sig eller om jag ska sitta upp och rida och jogga barbacka, hm svårt beslut...


Dressyrpogram

Hur gör man för att hitta alla dressyrpogram?
De två bästa sidorna är ridsportsförbundet och stallbacken.

Ridsportsförbundet:
Här hittar du alla pogram i text och de är gratis på PDF format osm du själv kan spara ner på din dator
Du hittar dem här

Stallbacken:
Här får du alla pogram uppritade, vilket är bra om man vill se hur vägarna rids, du kan även skriva ut dessa bilder.
Du hittar dem här


Halva dagen har gått och redan 9 inlägg (under 3,5 timme)

  Följ mig 12 minuter sedan
Tävling 12 minuter sedan
NRK - Nynäshamns ridklubb 1 timme, 20 minuter sedan
Egen transport 1 timme, 24 minuter sedan
Min syster + rosa ! 2 timmar, 54 minuter sedan
Hiss eller diss? 3 timmar sedan
Mobil och dressyrpogram? 3 timmar, 7 minuter sedan
Tävlingar ställs in 3 timmar, 13 minuter sedan
Veckansblogg 3 timmar, 33 minuter sedan
 
     
  Och mer ska det bli
Hoppas ni uppskattar det!
 
     
     
     
     
     
     
   
     

Följ mig

Följ min blogg med bloglovin

TävlingVill du också vara med så kan du vara det här


NRK - Nynäshamns ridklubb

Info om NRK

 
Allmänt om Nynäshamns Ridklubb

Nynäshamns Ridklubb är en ideell förening som bildades 1951 av dåvarande borgmästaren Kurt Holmgren. De första lektionshästarna lånades av militären.

Den nuvarande ridskoleanläggningen (bilden nedan) byggdes 1986 och ligger vackert belägen i ett naturskönt område. Anläggningen består av ridhus, utevolt, stallplatser för privat- och lektionshästar, omklädningsrum med dusch, teorisal och cafeteria m.m. Ridskolan är handikappanpassad.

NRK har cirka 300 medlemmar, och ridklubben är ansluten till Svenska Ridsportsförbundet.

Klubben har lagt stor vikt vid att ha välutbildade medarbetare och NRK´s personal består av tre fast anställda. Det är ridskolechefen samt två instruktörer varav en också är fritidsledare.

NRK har ett lärlingssystem där vi utbildar egna ledare i samarbete med Svenska Ridsportsförbundet på olika nivåer.

NRKs aktiviteter

I den dagliga lektionsverksamheten används 20 hästar - 12 ponnyer och 8 stora hästar. Ridundervisningen varierar mellan fem till sex pass per dag. Lektionerna är gruppindelade från nybörjare till ryttare på tävlingsnivå.
 • Ridlektioner - för alla nivåer, även med egen häst:
  Från hästlekis för barn 5-8 år till tävlingspass där eleverna tränar för tävling i alla discipliner.
 • Handikappridning - för barn och ungdomar
 • Dagridläger - sommartid
 • Helgkurser - hela året
 • Klubbtävlingar - hoppning och dressyr
 • Lokaltävlingar - hoppning och dressyr
 • Teorilektioner och kurser
 • Ungdomssektionen - ordnar aktiviteter för de yngre. Hundhoppning, spökkvällar, barnridning, fångarna på NRK och mycket annat.
Det är här jag har min hästuppstallad
Hemsida www.nrk.se
Texten är lånad från hemsidan

Egen transport


Alla ni som är aktiva tävling/tränings människor, har ni egna transporter?
Eller hur gör ni för att ta er till träning och tävling?


Jag har ingen transport, sålde min då den skulle bli för liten för Figaro. Så nu lånar jag av min ridskola där jag står uppstallad, detta medör självklart problem då man inte kan garantera att transporten kommer vara ledig till alla mina tävlingsdagar. Men än så länge har det fungerat och jag hoppas att det kommer fortsätta göra det också.


Min syster + rosa !

Ridtäcke bäver cerise

Detta täcke springer Figaro med när det är min syster som rider.
Jag började tänka ut vad jag kunde kontr med för färg som skulle synas lika mycket och hittadfe detta täcke:

Ridtäcke bäver turkos

Undra vems täcke som skulle dra till sig mest blickar.

Här hittar ni ridtäckena i bävernylon pris: 595kr


Hiss eller diss?

Showtäcke i sammet

Täcke i sammet 1595kr
Exklusive horse wear


Mobil och dressyrpogram?

Träna dressyr med mobilen

FEI presenterar tillsammans med ett Kanadabaserat IT-företag sin första officiella mobilapplikation som är utformad för att hjälpa ryttare att lära sig och träna dressyrprogram.

 Pressmeddelande från FEI Communications:
The Fédération Equestre Internationale (FEI) is happy to announce the launch of its first ever official mobile application.

 “FEI EquiTests”, developed in close cooperation with Canada-based e-learning and visual communication design specialists Numen Communciations Inc., is a mobile application designed to help riders learn, reference and practice FEI Dressage tests.
For each test, the application allows iPhone and iPod users to:

 - read the test instructions along with the marking criteria;

- view Dressage animation diagrams that outline the movements of the test;

- record and play readings of the test that are perfectly timed to match the user’s individual horses and the arena in which they are practicing;

- reference the official Dressage test score sheet to see where the judges’ emphasis is;

- get better understanding of the FEI Rules as PDFs of the rulebooks on topics such as movement definitions, competition rules, dress code, judging and veterinary inspection are available;

- keep up-to-date with the latest Dressage news through the FEI news feed.

 Källa

Ja tekniken rör sig frammåt i alla dicipliner


Tävlingar ställs in

Ryttartävlingar i Lidköping ställs in
“Oklokt locka ut hästtransporter i detta väder!”

Lidköpings Ridklubb har beslutat ställa in helgens regionala tävling med cirka 550 startande. Anledningen är de illavarslande väderutsikterna. Klubbledningen säger att den inte vill locka ut hästägare på vägarna samtidigt som det väntas komma ett par deciemter snö. Tävlingarna skulle genomförs i Lidköpings ridhus under lördagen och söndagen.


Jag tycker att detta är bra ansvarstagande av klubben, man ska inte försöka ge sig ut på vägarna när vädret är som det är, jag hoppas att det kom´mer vara fint väder till nästa helg då min tävling är. Fördelen för mig är att jag endast skall åka en kort transportsträcka på runt 20min max.


VeckansbloggVill du också vara med klicka här


På dagens schema hoppning

Idag har Figaro fått hoppa med min lillesyster, vilket han tycker är kul som omväxling.
Hon red några långsidor och digonal övningar och han hade fin bjudning på alla hinder.
Han tappar dock lite ridbarhet när han blir för ivrig, då vill han mest bara springa och glömmer att samla ihop sig och lyssna på ryttarens alla singnaler.

Imorgon är det en vecka kvar till första dressyrtävlingen, och om en vecka har jag haft Figaro i 3 månader, tiden går fort när man har roligt :)

Schemat för imorgon och näst kommande vecka ser ut som följande:

Sön- Rida lite lätt i ridhuset, jogga och bara känna lite på honom
Mån- Skrittas ut av min skötare, så han får ta det lungt samt får njuta av skogen
Tis- Om det inte är snöstorm tänkte jag försöka rida han liteute i snön
Ons- Träning för ridlärare
Tors- VILA
Fre- Syster mark/hoppar
Lör- Jogga och lösgöra
Sön- Den stora dagen: DRESSYRTÄVLING LC:1 och LB:1

Så här ser alltså min vecka ut, känns som det kommer bli en alldeles lagom vecka inför kommande starten. Någon av dessa dagar ska jag även hinna klippa honom.

Jag är verkligen otroligt taggad för tävling nu och hoppas att veckan går snabbt och smärtfritt, samt att det gärna får sluta snöa!

Salt till hästen

Jag funderar på om Figaro ska få lite extra salt nu när han tränas och svettas så mycket, eftersom han inte 'är super förtjust i sin saltsten.

Är det någon av er som ger extra tillskott av salt?


Måste ha känsla

Får bli två tävlingsschbrak, kan inte låta bli.
Det här schbraket var ju bara för snyggt, måste ha begär!
Horze 199kr, så billigt att det nästan är gratis, om man jämför med mitt andra.


Träning

Red lektion idag för min ridlärare, han var super fin i traven och där hade jag knappt några problem alls. Han faller lite ut mot kanterna men det är bara för mig att vara snabbare med hjälperna. Vi red igenom några travdelar från pogramen(LC och LB) och allt gick super. I gallpen däremot var det mycket jobbigare, han gick emot mig ibland och blev väldigt stark. Det är svårt att som ryttare komma till drivning och driva på en häst som redan springer, man vill gärna bromsa istället.

Stackars Figaro var alldeles svettig efter, jag måste verkligen klippa honom och få upp hans kondition. Tyvärr har jag inte fått tag på någon klippmaskin än men jag får helt enkelt försöka leta vidare.

Det känns inte så snällt att låta honom gå på tävlingplatsen dyblöt av svett mellan klasserna, och det är defintift inte hälsosamt för han, så innan nästa vecka måste jag ha hunnit klippa honom.

Hunterklippning 

 


Gårddagen

Igår var besöks statistiken det dubbla mot dagen innan, så idag försöker vi med samma sak eller hur?♥

Träning imorgon

Imorgon ska jag rida för min tränare på Figaro, och jag hoppas att han ska gå lika bra då som han gjorde idag. Men samtidgt hoppas jag på att han missköter sig lite så att hon kan få lösa de problemen tillsamans med oss.
Men ska passa på att rida med mitt nya träns från hööks imorgon så att det kan börja mjuka upp sig lite då det inte är allt för långt kvar till första tävlingsstarten nu. På söndag är det bara en vecka.

Det kommer bli en enkel start med LC och LB, sen senare i vår ger vi oss på LA, men vi bygger självförtroende först i det lägre klasserna.

Godnatt på er!


Läsarfråga

Vad snyggt schabraket du använde var! vart har du köpt det? :) // Ebba


Antar att frågan är riktad till inlägget med min tävlingsutrustning, det vita schabracket med dubbla marina knater och silver passpol mellan kommer från källqvist märket protector.
Jag köpte det på lyckåsridsport för ca 400kr


Besöksrekord

Besöksrekord idag
Tack för alla er läsare som läser och kommenterar ♥

RIDÖVNING

Trav- och galoppövning för framtunga

Det tar tid och tålamod för den som har en framtung häst att nå lösgjordhet och lätthet. Men med Hippsons övningar kommer du en bra bit på vägen. Denna vecka är det trav och galopp som gäller.

Tipstack till: Lena Lilja
Text:
Hege Hellström
Illustration:
Linda Eriksson

Det tar tid att få en framtung häst bärig och lösgjord, säger Lena Lilja, B-tränare i dressyr.
- De blir framtunga för att de inte jobbar rätt och är de dessutom lite överbyggda är det jättemycket svårare att jobba rätt. Då måste du jobba hästen professionellt. Den kan gå sönder i framkotorna annars.
Eftersom det ofta är komplexa problem inblandade vill Lena att vi ska vara extra "snälla" mot de framtunga hästarna.
- Man kan inte göra det här på en kafferast. Det gäller att få hästen att följa med de hjälper som går.
En del framtunga hästar som kommit till Lena har tagit ett halvår på sig att komma loss. Med det menar Lena att hästen kan flytta och gå åt sidan med bibehållen eftergift.
- De har länge gått emot och därför satt felaktiga muskler.
Hästar som går mer på framdelen är stela i både höfter och bakknän, de "skottar". Hästarna kan vara stela i kotorna bak, berättar Lena.
- Ta det försiktigt, en häst som inte arbetat rätt måste få lite tid på sig. 
 

Gör så här:

1. Skänkelvikning med huvudet mot väggen i trav
När du värmt upp med förra veckans skrittövningar passar det bra att låta hästen gå på rakt spår ett tag så att det inte blir så mycket böjda spår, som kan bli tuffa för inre bakbenet.
Rid på fyrkantsspåret i trav. Efter hörnet, ställ om så att huvudet hamnar mot väggen, och gå in i skänkelvikning. Gå tio steg i skänkelvikning, räta ut och gå tio steg rakt fram, så in i skänkelvikning igen, och så vidare (längs långsidorna, hörnen rider du som vanligt).
- Den här övningen brukar hästarna nästan alltid släppa på, säger Lena.
 
2. Galoppfattning ur volt
Lägg en mindre travvolt och flytta de sista stegen ur volten. Gör sedan en galoppfattning när du nästan nått spåret.
- Det är jättebra, då har man lite grepp om hästen om det är så att de brukar gå iväg eller trilla isär eller gå mot handen i fattningen, säger Lena.
Att fatta så här är extra bra för de framtunga hästar som brukar trava fortare och fortare i fattningarna.
- Man får inre bakbenet inunder, det har lite kortare väg, och då har hästen bättre balans. Du får hästen i balans genom volten och då är det lättare för hästen att ta hjälpen, förklarar Lena.
När du fattat galopp kan du gå på stora mittvolten och försöka hålla hästen i rätt galopp och det tempo där du kan balansera. Sitt stilla, börja inte driva, när hästen gjort rätt i fattningen ska du försöka bibehålla det så att du inte gör något mer, du måste berömma hästen när du fått en bra fattning.
- Det är inkörsporten till förtroende! En del hästar blir jättespända om ryttaren går på dem med för starka hjälper och dessutom begär att de ska galoppera flera varv om de inte klarar det, säger Lena med eftertryck.
Efter fattningen kan du gå något eller några varv på stora mittvolten och därefter göra avsaktning i balans.
- Begär inte för mycket, var glad över en galoppfattning och att hästen kan ligga kvar i galopp. Det är basic. Glöm inte att sakta av och ta pauser. Har hästen klarat en rörelse, beröm och repetera sedan. Trava lite och gör om övningen i andra varvet.
 

Syfte:
Att få en lättare häst som arbetar med rygg och överlinje. Att få till fina galoppfattningar även på hästar som brukar springa iväg i fattningarna.

Svårighetsgrad:
Bas (LC-LB).

Tänk på det här:
Var glad för ett steg i taget. Varje gång hästen gjort något bra - sakta av och beröm.
- Det är dressyr det, hästen går på beröm, säger Lena.
Särskilt på hästar som har problem att fatta galopp är det viktigt att ta det lugnt efter fattningen och inte begära en massa nya saker. Att hästen byter galopp med bakbenen är ganska vanligt när ryttaren vill för mycket.
- Gå då tillbaka till ruta ett, piska inte och bli inte arg, hästen kan bli så spänd att den inte kan galoppera alls

KÄLLA


Figaro har ne förmåga att bli framtung så denna övning kommer säkert vara bra för honom


Fonzie shetlandsponny


Otroligt trevlig shetlandsponny


:)

Dressyrryttare

Vilket ord

först de dubbla ss sen yrry och sen dubbelt med tt
Och tre bokstäver i början och slut.

Vi dressyrryttare vill ha samma jämnhet i namnet som i våra hästar.

Perfekt!

Dagens ridning gick överförväntan, är det för att vi har kommit igång eller beror det på mmin nya sadel?
Jag vill gärna tro att det är sadelns förtjänst för så här bra har det aldrig kännts, traven var en helt annan under dagensridning och gallopen var mer ridbar än tidigare. Min sits var riktigt bra, jag kunde sitta emot och hamnade automtiskt i den lodrättasitsen.

Så jag vågar påstå att denna sadel har gjort mycket bra för oss, så den är värd varenda krona
Om det fortsätter såhär kommer detta att bli en rolig tävlingstermin!


Så ser vi ut på tävlingsbanan

RYTTARE - JAG'

 Har dock blå stenar på min plastrong samt blå rosett, hjälm och kavaj, Mina teman går i Marint och silver.

Hästen - Figaro

 Dock med ett annat pannbandSå lär du dig ett nytt dressyrprogam

Gör som mannen på filmen, rid det med käpphästHärligt när folk kan bjuda på sig själva!


Min älskade totto.

Det är helt otroligt egentligen, hur mycket man kan tycka om en häst.
Jag har haft många hästar genom åren, lite för många om jag ska vara riktigt ärlig.
Men det är för att jag aldrig lyckats hitta MIN häst, men nu finnas han där.
Figaro passar mig som handen i handsken och han är min drömhäst.

Om jag kollar tillbaka i mina gammla hästböcker från när jag var liten så stå det alltid på raderna bakom drömhästen; En stor svart valack med bläs

Drömhästen är min nu och nu släpper jag honom aldrig, vi kommer ha så otroligt kul ihop och jag ser framemot alla spännande äventyr vi ska ha tillsammans!Lokal eller klubb

Sitter och funderar på vilken tävling jag ska välja på ett visst datum.
Båda har fördelar och nackdelar.

Hemma tävling på Nynäshamnsridklubb

+
Slipper transportera
   Han känner sig hemma
   Kan rida LA:1 och debutera LA
   Trevliga klubbmänniskor runt omkring oss
   Kortare dag

- Inte lika många starter och ryttare
  Inte samma tävlingskänsla
  Lite tråkigare pogram


Lokal på Fågelbro ridklubb

+
Figaros förra hem så hade varit kul att visa upp honom
   Han känner sig nästan mer hemma här
   Lång bana
   Roliga pogram (LB:3 och LA:4)
  
- Andra klassen går i en LA:4, kanske lite taskigt att debutera LA i
  Bilresa
  Längre dag


Det lutar mot att det får bli en klubbtävling, hade fågelbro haft ett annat LA pogram tror jag chansen hade varit större att jag åkt ditt. Figaro är i treven redo för LA och han gör alla rörelser, det är galoppen som måste stärkas. Och då känns inte LA:4 som det snällaste att börja med, utan vi börjar lite lätt med en klubbtävling.

Tror jag, vad tror ni?
  
   
  

Min syster

Om jag känner min syster rätt så skulle hon bli tacksam om hon fick använda dessa saker på Figaro, dock i hans storlek. Då hon promt tror på ordspråket att en svart häst passar i allt, och hennes favorit färg är rosa.
Men jag tror hon missat att han är en stor svart valack som har en matte som inte tycker om rosa


Lackträns

För den som vill vara trendig är det framöver lack som gäller! Här ett träns i läder som behandlats. Får även en häst utan tecken att glänsa. Från Hansbo och priset 895 kronor inklusive tyglar.När jag läser detta är jag lycklig över att mitt tävlingsträns råkar vara i lack,
så trendiga är jag och Figaro
Dock betaldade jag endast 469kr för mitt på Hööks


Jaaaaaaa!

De hade min sadel inne för mycket snabbare leverens än vad jag kunde tro, så imorgon ska jag få åka och hämta den. Nu ska här ridas ordentligt, jag längtar!
Rörelser i dressyr från lätt till svår klass


Ryggning
  Vid ryggning skall hästen trampa rakt bakåt med krökta bakben. Ryggningen skall vara taktmässig vilket innebär att hästen flyttar sina fötter diagonalt med två tramp. Hästen skall gå villigt bakåt, men den får inte gå överilat. Ryttaren skall sitta rakt över hästen med skänklarna något tillbakadragna och ha en mjuk förbindelse med hästens mun. Hästen skall gå på tygeln under hela ryggningen, men när det gäller unga hästar är det inte så viktigt utan det är då viktigare att den trampar taktmässigt och går rakt bakåt utan att svänga ut med bakdelen.

Framdelsvändning
  Tidigare var det så att innan framdelsvändningen påbörjades skulle hästen ha gjort halt, numera skall framdelsvändningen ridas i skritt. Vid framdelsvändning skall hästen vändas kring det inre frambenet ett halvt varv. Det är viktigt att hästen trampar ordentligt upp och ned med det inre frambenet och inte står och skruvar runt det. Hästen skall vara ställd i rörelseriktningen, ha ett lätt stöd på bettet och bjuda framåt.

Bakdelsvändning
 
  Bakdelsvändning rids i skritt utan att hästen har gjort halt innan. Hästen skall vända och trampa runt den inre bakfoten. Hästen skall vara ställd i rörelseriktningen och bjuda framåt. Den får inte trampa bakåt under vändningen. Ryttaren skall lägga sin tyngd inåt genom att sitta ned på det inre sittbenet och skjuta fram den inre höften. Med innertygeln leder man in hästens framdel precis som om man skulle rida en liten volt tillbaka.

Öppna
  Öppna är en sidvärtsrörelse. Hästen skall vara ställd och böjd från rörelseriktningen runt den inre skänkeln. Den skall trampa med bakbenen på spåret, eller den linje man rider på, och framdelen innanför spåret, eller den linje man rider på. Hästen rör sig på tre spår med 1: yttre bak, 2: inre bak och yttre fram, 3: inre fram. Ryttaren skall sitta rakt över hästen med den inre skänkeln i normalt läge strax bakom sadelgjorden och med den yttre skänkeln något tillbakadragen.

Sluta
  Sluta är en sidvärtsrörelse. Hästen skall vara ställd och och böjd åt rörelseriktningen med framdelen på spåret, eller den linje man rider på, och bakdelen innanför spåret, eller den linje man rider på. Hästen rör sig på fyra spår och yttre fram- och bakbenen skall tydligt röra sig framför och förbi de inre fram- och bakbenen när man rider rörelsen i skritt och trav. Ryttaren skall placera vikten en aning i rörelseriktningen. Innerskänkeln skall ligga i normalt läge strax bakom sadelgjorden och verka mothållande på hästens framdel, aktivera det inre bakbenet så att hästen sätter den längre in under kroppen och det är också den skänkeln som skall driva hästen framåt.

Förvänd sluta
  Det kallas för förvänd sluta om man under rörelse vänder hästen åt motsatt håll mot böjningen. Exempel på detta är om man rider vänster sluta i höger varv.

Galoppombyte
  Galoppombyte i språnget är när hästen byter från höger till vänster, eller från vänster till höger, galopp under svävningsmomentet i ett enda språng. Flera galoppombyten efter varandra kallas för galoppombyten i serier. I en serie byter man galopp i vart fjärde, tredje, vartannat eller varje galoppsprång.
Enkelt galoppombyte är när hästen tar två-tre mellansteg i skritt innan den fattar ny galopp. Enkelt galoppomyte kan förekomma i lätta och medelsvåra dressyrprogram och i program för juniorer och ungdomsryttare. När man skall lära unghästen att göra galoppomyte i språnget kan man först lära den enkelt galoppombyte och sedan minska antalet mellansteg i skritt tills hästen fattar ett riktigt galoppombyte i språnget.

Piruett
  Piruett är en helvändning, 360 grader, där hästen i mycket samlad galopp vänder runt det inre bakbenet. Hästen skall vända runt på fyra till sex galoppsprång. Halvpiruett är samma sak bara att man då rider ett halvt varv runt det inre bakbenet. Halvpiruett är precis samma sak som bakdelsvändning, bara det att man rider i samlad galopp istället för i skritt.

Piaff
  Piaff är en mycket samlad trav på stället. Det är viktigt att framåtbjudningen bibehålls under hela piaffen. Att piaffera något framåt är tillåtet, men hästen får aldrig trampa bakåt. Rätt utförd skall tygndpunkten till största ligga på bakdelen, haserna böjas kraftigt och hästen skall trampa med regelbundna fjädrande steg. Ofta lär man hästen piaff vid arbete vid handen, sätter sedan upp en ryttare som bara sitter passiv till en början för att sedan steg för steg ta över från den som arbetar hästen vid handen.

Passage
  Passage är en långsam, samlad trav där hästen högt lyfter upp de diagonala fram- och bakbenen och tydligt vilar i steget. Idealet är att frambenet lyfts så högt att överarmen är vågrät och att framknäet vinklas 90 grader. Hästen skall välva halsen vackert med nacken som högsta punkt och med nosryggen strax framför lodplanet.


Aftonbladet

Så sköter du dressyrträningen

 
 
När man tränar en häst för dressyr så får man ge akt på framåtbjudningen.
  Man skall inte bara blåträna dressyr utan även variera träningen för en dressyrhäst. Cavalettiarbete är ett bra komplement för det aktiverar bakdelen och ryggen.
  Klättring och ridning i terräng är bra för att stärka framförallt den unga hästen.
  Sätt upp ett realistiskt mål i din träning och sträva efter det. Ha gärna några delmål på vägen som du förutsätter dig att klara. Är ditt mål med träningen att få hästen att gå på tygeln skall du träna på just det, är ditt mål att rida Medelsvår B:1 tränar du för just det.
  Vid uppbyggandet av hästen skall kraven ökas succesivt. Tränar man för fort kan senorna ta stryk. Det är svårt när man sitter på en talangfull och lättlärd unghäst att låta bli att rida mer avancerade rörelser. Men man måste då behärska sig för att låta hästens fysik få växa ikapp, en hästs skelett är inte färdigväxt förrän vid upp till sju års ålder.
  När man skall värma upp inför ett dressyrpass skall man skritta ordentligt innan. Vintertid räknar man med att det tar 20 minuter för att få en genomblödning i senan, sommartid behövs inte lika lång tid då hästens muskler redan är varma. Börja sedan i trav under lättridning. Rid volter, byt varv ofta osv. Uppvärmningen skall anpassas till vilken häst man rider. En häst som har problem med framåtbjudningen skall ridas framåt och en häst som springer mycket skall man ta tag i med mycket halvhalter.
  Träna på just det som man behöver träna på under ett träningspass. Men som tips på bra övningar är öppna och sluta. Öppna är bra för att den lösgör bogen. Avsaktningar och igångsättningar är bra för att aktivera bakdelen och ryggen samt att det gör hästen elastisk. Gör mycket tempoväxlingar och glöm inte halvhalterna! Tempoväxlingarna behöver inte vara så stora, bara så att man själv känner att hästen bjuder på.
 

 

    Det är väldigt viktigt i all dressyrträning att göra mycket halvhalter. Halvhalt är en rörelse som förbereder hästen på att något nytt skall hända. Halvhalt höjer hästens rygg och aktiverar bakdelen.


Källa och författare: Eva Eternell Hagen och Inger Hövik; dressyrryttare,
fälttävlansryttare och dressyrdomare. Länk

Dressyr - grunden för all ridning

"Dressyr är lika mycket en konst som en sport" Aftonbladet


Dressyren är grunden för all ridning och det är ett måste att kunna grunderna i dressyr för att kunna rida de andra ridsportsgrenarna.
   Dressyr kan delvis jämställas med hästens lydighet för ryttarens hjälper, därför måste alla hästar, oavsett vilken ridsportsgren de rids i, tränas i dressyr. Dressyren lär inte bara hästen att bli lydig för ryttarens hjälper utan den gymnastiserar också hästen så att den bygger upp muskulaturen och samtidigt blir smidig.
  Dressyr är inte bara en sport utan på sätt och vis också en konst. Häst och ryttare ska vara så samspelta att man helst inte ska kunna se de hjälper som ryttaren ger hästen. Riktigt utförd ska dressyr se väldigt lätt ut, men inte bara det, röreslerna ska också kännas lätt för både häst och ryttare. Vägen dit är dock inte lika lätt utan kräver mycket träning. Både häst och ryttare måste vara helt i balans i alla moment. Hästen måste vara mjuk, lösgjord och trampa under sig med eftergift i nacken.
  Vid dressyrtävling bedöms samspelet mellan häst och ryttare.


Lösgörande övning på rakt spår

 
Rid i omväxlande skritt och trav i båda varven på kvartslinjen. Ställ hästen först inåt och sedan utåt i nacken utan att den lämnar linjen. Illustration: Hella Stening.Lösgörande övning på rakt spår


TRÄNINGSTIPS:
När arbetet på volten (se träningstipset 18/1) fungerar kan du bygga på med en lösgörande övning på kvartslinjen.


Mål

Att få hästen att gå kvar med ett jämnt stöd, bjuda framåt och driva jämnt med båda bakbenen när du ställer den omväxlande inåt och utåt på kvartslinjen.
Övningen är lösgörande och du övar på att variera ställningen utan att tappa kommunikationen med hästen.

Så här rider du övningen
Rid i omväxlande skritt och trav i båda varven på kvartslinjen. Ställ hästen först inåt och sedan utåt i nacken utan att den lämnar linjen. Det gör du genom att leda med den inre handen medan den inre skänkeln håller koll på bogarna (inre tygeln är alltid den tygel hästen är ställd åt oavsett i vilket varv du rider). Se till att hästen fortsätter att »spåra«, alltså att den går med fram- och bakben på samma spår, även när du ställer den i nacken. Titta rakt framåt så att hästen går kvar på samma linje.

Växla mellan att ställa hästen åt höger och vänster, och var noga med att bakbenen fortsätter att trava rakt fram och att du har en jämn takt och en jämn kontakt på båda tyglarna. Kom ihåg att böjning kommer genom att hästen böjer sig för den inre skänkeln och genom att den ledande tygeln understödjer samma sidas skänkel. 

Variera ställningen så att du växlar mellan att ställa hästen mer eller mindre på kvartslinjen. "Lek" med hästens ställning och kontrollera att du kan ändra på ställningen och fortfarande behålla en bra kommunikation med hästen. Kontrollera var du har hästens bogar och bakdel och fundera även på var du själv placerar din skänkel.

Tänk på
Anpassa hela tiden sitsen efter den linje du vill rida på genom att sitta rakt över hästen på rakt spår och flytta vikten till det inre sittbenet på böjt spår. Kontrollera att du känner båda sittbenen i sadeln.
Undvik att tränga med inner­tygeln, för då hindras hästen från att sätta under sig det inre bakbenet.

Källa


Ponny akuten

Här kan du se ponnyakuten

Dressyr kan göra hästar stressade


Dressyrridning är mer stressande för hästar än till exempel hoppning. Stressen leder till stereotypa beteenden som krubbitning, enligt en fransk studie.

Dr Martine Hausberger och hennes kollegor vid Université de Rennes 1 delade in 76 franska ridvalacker i grupper, beroende på vilket arbete de skulle göra.

Grupperna fick bland annat träna fälttävlan, hoppning, dressyr eller voltige en timme om dagen. Resten av dygnet stod de uppstallade och sköttes likadant, skriver Equine Science Update.

Av de 76 hästarna i studien visade 65 stycken minst ett stereotypt beteende. Bland hästarna som reds i avancerad dressyr fanns störst problem med allvarliga beteendestörningar som krubbitning, luftsnappning, huvudskakningar och nickningar.

Slickande och bitande var mer vanligt bland hopphästar och fälttävlanshästar. Hästarna som använts till voltige, där gymnaster gör akrobatiska övningar på hästryggen, visade minst tecken på stereotypa beteenden. Där det förekom var de av mildare slag, som lek med tungan.

Forskarna tror att dressyrhästarnas beteendeproblem kan bero på stress. Instruktioner som hästen kan uppleva som motsägelsefulla är vanligare inom avancerad dressyrridning än de övriga sporterna. Bland annat uppnås de samlade rörelserna genom att ryttaren hindrar hästen att gå framåt med hjälp av tyglarna, samtidigt som hon eller han driver hästen framåt med skänklarna, enligt Equine Science Update.

Studien heter Could Work Be a Source of Behavioural Disorders, A Study in Horses.
Källa


TävlingTryck på bilden för att komma till tävlingenMusik

Jag älskar att rida med bra musik i ridhusets högtalar, jag hittar takten och kan njuta av musiken.
Jag och Figaro rider aldrig i ett tyst ridhus om vi inte måste, och jag tror han också tycker om det.

Bra hög musik och barbacka utan nosgrimma är den melodin vi kör på nu ett tag, vi busar till det hela lite :)
En av låtarna som är favorien för tillfället är denna:


Barbacka

Idag hade jag och Figaro vårt första barbacka dressyrpass, och mer ska det bli, det kan jag lova!
Nu ska jag rida barbacka tills min ny sadel kommer till butiken, och innan trodde jag det skulle bli pest. Efter dagens dressyrpass i ridhuset måste jag säga att barbacka ridning är underskatattat.

Balans är en av de många bra sakerna med barbacka ridning
Träningsvärk är ett av de mindre bra sakerna

Det känsn riktigt ordentligt i benen efter dagens ridpass, men det är en dag imorgon också :)

Ridövningar

En bra övning för att träna på att rida mellan alla hjälper är att rida en skänkelvikning men efter några steg rakrikta hästen och rida rakt fram, efter några steg rakt flyttar du hästen åt sidan igen och gör sedan samma sak.
Du ska rida rakt, sida, rakt, sida, rakt
Denna övning gör min häst rak och jag får ett jämnt stöd.
Tömkörning

Tömkörning -bra träning för alla hästar

Att arbeta hästen på töm, tömkörning, är en allsidig övning som kan ge både häst och ryttare stor glädje. Som ryttare får du en annan förståelse för hästen och dess sätt att arbeta om du ser, och jobbar, hästen från marken

Med lite träning lär du dig se var eventuella problem sitter, alla hästar har ju inte exteriören på sin sida. Genom att variera ridträning och tömkörning, avlastas hästens rygg och man kan undvika belastningsskador genom att successivt bygga upp ryggmuskulaturen utan ryttare. Tömkörning ingår ofta i konvalescensprogram för hästar med ryggproblem, inte sällan med gott resultat.

Säkerheten viktig
Även om du tömkör en häst du känner väl får du aldrig tumma på säkerheten! Att jobba en häst på töm kräver god koordination; det är långa tömmar att hålla reda på och säkerhetsavståndet är viktigt för att undvika olyckor.

En sak som kan kännas ovant första gångerna man tömkör är fördröjningen. Det tar nämligen en eller ett par sekunder innan hästen lyssnar på dina tömtag, så du måste hela tiden läsa av din häst och ligga steget före.

Utrustningen av stor vikt
För att få ut det mesta av din träning är utrustningen viktig. En tömkörningsgjord eller -däckel som ligger stadigt och inte åker fram eller runt, är en förutsättning för att kunna arbeta hästen ordentligt. Ju fler ringar och infästningar gjorden har, desto lättare blir det att hitta en tömsättning som passar just din häst och dess utbildningsståndpunkt.

Tömmen ska ligga bra i handen och inte vara för tung. Lädertömmen brukar kännas trevligast, men är kanske inte det självklara valet för alla. Passa också på att se över dina bett! Ett bett som passar din häst vid ridning behöver inte alltid passa samma häst vid tömkörning.

Källa
Jag hade tänkt tömköra Figaro nu under tiden jag väntar på sadel, för tror inte hans rygg och min rumpa klarar av barbacka ridning allt för länge. Efter tömkörning vill haf att hästen ska vara mjuk samt ta ett bra stöd.

 

Äntligen!

Nu har jag hittat en sadel, blir dock lite väntetid.
Men känns skönt att ha det gjort, kom undan billagare än vad jag trodde också och det är alltid en fördel. 

Modena

Ullstoppad dressyrsadel. Modena är en utveckling från Hippos dressyrsadel. Den har ett nytt konstruerat säte vilket ger bättre kontakt med hästen och bättre komfort för ryttaren. Klossarna är utformade för att ge ett bättre stöd för ryttarens skänklar. GG paneler. Mycket sadel för pengarna.
Vill ha, eller drömma går ju tills jag vinner storvinsten


HINGSTVISNING PÅ TULLSTORP 20-21 MARS

HINGSTVISNING PÅ TULLSTORP 20-21 MARS

Välkomna till Tullstorps Hingstvisning lördagen och söndagen den 20-21 mars kl. 13.00.

Var vänliga anmäl hur många ni blir och vilken dag ni önskar komma. VI BEHÖVER ER ANMÄLAN, SENAST DEN 15 MARS, helst via e-mail: tullstorp.dressage@swipnet.se. Har ni ingen möjlighet att maila, ring 0451-19371 eller 19307. Hingstvisningen är kostnadsfri.

OBS! Under hingstvisningsdagarna lämnas 2.000:- i rabatt på dräktighetsavgiften vid bokning av hingst!

Visning av hingstarna: Briar 899, Chirlon 870, Okeanos 1097, Hohenstaufen II 1160, Flash Dancer I.M. 1175 och Santiago 1176.
Vi har även fyra hingstar under prövning: JJ RayBan 1173, f-06 - Bästa 3-åriga gångartshingst 2009,
e. Rascalino-Londonderry-Weltmeyer, Bellagio, f-06 - Segrare i 3-årschampionatet 2009, e. United - Esteban – Heidelberg, Laurence, f-07, e. Licotus - Liberty M – Rouletto, samt Ferentino, f-07,
e. Florestan - Sandro Hit - Donnerhall.

Avslutningsvis öppet hus med visning rundvandring på Tullstorp. Vi bjuder på förfriskningar och varm korv.

För er som inte har möjlighet att närvara så kommer hingstvisningen även i år att sändas via webb TV från och med söndagen den 21 mars.

Välkomna att besöka vår Hingstvisning, antingen på plats eller via nätet!
Denna information är hämtat från tullstorps hemsida

Brink letar ny ryttare till Biggles 1015

När Jan Brink pensionerade sin stjärna Briar la han också sin egen internationella tävlingskarriär på hyllan.

Därför letar man nu efter en ny ryttare som kan tävla vidare på hingsten Biggles 1015.


BIGGLES 1015 MOT NYA MÅL

Biggles 1015 kommer inte att vara i Tullstorps hingstprogram under 2010. Eftersom Jan Brink inte längre tävlar internationellt, så är det beslutat att Biggles ska placeras hos en annan ryttare som satsar på en internationell karriär. Både ägarna fam. Lundberg Persson och Jan Brink är överens om att i första hand försöka hitta ett alternativ så att Biggles stannar i Sverige.
-Det är en häst för de riktigt stora klasserna, säger Jan, och det skulle vara roligt om han fick vara kvar i landet så att jag även i fortsättningen kan följa både hans träning och karriär.

Jan Brink och Biggles 1015 segrade i fyra Grand Prix under hösten 2009.Sadel utprovning

Idag på Fm var det en sadelutprovare ute med sadlar för att pröva på figaro.
Vi testade 7 sadlar, men ingen låg optimalt.

Så hon kommer tillbaka imorgon igen med en till sadel, endast en till.
Sen om inte den skulle passa så komemr jag nog inte kunna hitta någon som ligger bra utan att lägga ut över 30.000kr. Så i värsta fall kommer vi få ha en sadel med padd under då han behöver en sadel som har mycket baktill så att man kommer i balans.

Så nu har jag ingen sadel alls, så nu blir det töm och barbackaridning som gäller.


Nya bilderKnep och knop

Har suttit ett tag med min tävlingsplanering nu, för att få ihop alla datum och kolla vilka klasser jag ska rida.
Jag tror det kommer bli en bra tävlingstermin, hittar många bra tävlingar. Är dock inte så många så risken finns säkert att man kommer bli bortlottat på någon.

Jag har dock stött på en liten miss i min planering, tävlingen på gustavsberg, den 6 mars. Jag kommer inte att ha någon chafför hemma då mamma och pappa åker på en liten trip. Men förhoppningsvis ska mannen min kunna köra annars blir det till att avanmäla, vilket skulle vara riktigt tråkigt.

Nu hoppas jag bara på att vi ska hitta en perfekt sadel imorgon så har jag ett prolem mindre.

Tempoväxlingar

Idag har Figaro fått jobba med tempo växlingar i traven, för att få honom lydig för hjälperna samt ge styrka. Han tyckte det var riktigt jobbigt, men kämpade på otroligt bra(som han alltid gör)
Han blir dock lite hängande i handen, men det är endast med bettet som har fasta bettringar, men därför försöker jag rida på det på träning så att när hab får de tredelade med lösa ringar i munnen vid tävling så ska han vara ännu mer lyhörd för mina hjälper.

Jag red även igenom några av mina pogram delar, vilket gick bra. Jag har fortfarande problemet med att han springer iväg, men jag tror det kommer bli bättre med styrkan.

På torsdag ska sadelutprovarna komma ut för att pröva sadlar, jag hoppas att jag ska hitta en passande snabbt så jag har en till när tävlingarna sätter igång.

Imorgon ska Figaro få ta det lungt med sin skötare.


20% på träns på Hööks

Hööks har nu 20% på alla sina träns, jag gillar hööks träns då många av dem är riktigt snygga. Men tyvärr har det dålig kvalitet, köpte ett träns där för runt 450kr när jag kom hem hade redan 3 stenar ramlat av pannbandet. Men detta är ett upperligt tillfälle att köpa på sig billiga träns att ha som reserv.

Deras träns som tidigar kostade 179kr komplett är med rabtten nere på runt 140kr, det finns i både brunt och svart. Har detta i svart och anser att läderkvaliteten inte är det bästa, så man får vara noga med att putsa och ta hand om det ordentligt.


Bling bling


Bling bling är en stor modefluga för tillfället.
Det går att hitta på pannband, sporrar, handskar, stigbyglar och hjälmar m.m
Jag själv är ett fan av blingbling, har ett pannabnd och hår rosett (väntar på blingad plastrong)) men skulle gärna bygga ut garderoben, här kommer lite insperation

[roeckl.bmp]


Du kan även själv köpa lösa stenar/kristaller att placera vart du vill, kan vara kragen på kavajen eller på ditt schabrak. Denna trend har nog kommit för att stanna, så våga blinga till dig.


Eighty Eight Keys xx 821...

Fullblodshingsten Eighty Eight Keys somnade i förra veckan in i sin box på Lönnelids hingststation. Han blev 25 år gammal. 
Eighty Eight Keys (e Fappiano xx-Olden Times xx), som ägdes av Flyinge sedan 1999, har i flera år stått för naturlig betäckning på Lönnelids hingststation i Lammhult. Han var Sveriges enda A-premierade fullblodshingst som användes inom ridsportaveln.

I förra veckan stod hingsten inne på grund av att han gjort sig illa i ett bakben, och hittades död i sin box under eftermiddagen.
- Han var pigg och glad på morgonen, och åt sin mat. På eftermiddagen låg han död i sin box. Det är ändå skönt att det gick så fort, att han somnade in utan att lida, säger Flyinges avelschef Karl-Henrik Heimdahl.

Eighty Eight Keys reds inte längre, utan spenderade sina dagar i hagen och med att betäcka naturligt.
- Så länge han trivdes och mådde bra tänkte vi låta honom fortsätta med det, berättar Heimdahl.

Under 2009 betäckte Eighty Eight Keys 14 ston. Mest framgångsrika är hans avkommor i fälttävlan, där OS-hästen Keymaster xx toppar. Han har även avkommor i svår dressyr.

Tror det kommer ta lång tid innan vi får ett lika fint fullblod i aveln igen.Källa


Stallboken

Ca. 300 sidor. A5-format, inbunden i wire-O bindning med skyddande
omslag av frostad plast, 4 kreditkortsfickor i plast, en stor plastficka
samt en linjal/bokmärke.

Ur innehållet hittar Du:

 •  * Almanacka 106 sidor
  (1 vecka per uppslag)
 •  * Tränings & Tävlingsplanering.
 •  * Vägkartor
 •  * Tävlingsterminer
 •  * Faktasidor.
 •  * Stalljournal
 •  * Akutchecklista
 •  * Egna kontakter
 •  * Årsöversikt
 •  * Branschregister för Hästsporten
 •  * Avelsguide
 •  * Internetguide
 •  * Anteckningssidor
 •  * Adresser och webadresser till 
 •     föreningar.


  Köp stallboken


  Denna bok är något jag använder mig av dagligen, den är toppen att föra in dagens träning i, och det är kul att kunna gå tillbaka i och kolla vad man gjorde förra månaden samt hur framstegen har utvecklat sig.

Tävling


Jag älskar min häst...


♥♥♥♥♥♥♥♥♥


Dressyr

Äntligen, min häst är igång ♥
Idag ahr jag ridit ignom honom lite, han är lite stel efter vilan, men han slutar aldrig att förvåna mig. Vissa stunder känns han precis som innan vilan, han har vilat sig iform.
Han jobbar på riktigt bra i tráven, nu är det bara galoppen som ska befästas.

Vi har tre veckor på oss till första starten from idag, så check listan ser ut som följande:
→ Fixa sadel
→ Jobba med galoppen, stärlande övningar och många fattningar
→ Se till att all utrustning är under kontroll
→ Boka transport

Galoppen kommer förmodlingen inte hinna bli stark på tre veckor, men man måste börja någonstanns.Jan brink i ponnyakuten

Ponnyakuten


Sadel

Jag och Figaro är fortfarande på jakt efter den optimala dressyrsadeln för oss båda.
Imorgon ska jag första ha lektionerna på ridskolan, efter det ska jag åka och provsitta sadlar, för att sedan kunna bestämma vilka de ska komma ut och prova på plats.

Det är svårt att hitta en sadel som ska passa oss båda två, och denna gång planerar jag att lägga ut ganska mycket pengar på sadeln och då vill man så klart att det ska bli så bra som möjligt. Ingen bra träning utan bra sadel.Sadlarna på bilden har en prisklass mellan 9000-30000
Det är svårt att välja, men jag vill ha det mest optimala.

Vi får helt enkelt se hur det slutar, imorgon har jag ett ungefärligt hum om vilka märken det kommer luta mot.
Och förhoppningsvis har jag snart en ny dressyrsadel!


Nytt tävlingsår

Glöm inte att tävlingsreglementet uppdateras inför varje säsong och det är viktigt att kontrollera om du berörs av några ändringar. Jag hoppas att alla som ska tävla detta år har uppdaterat sig på TR, det är viktigt att alltid veta hur det ligger till och redan innan ha fullkontroll.

 I TR hittar du regler för alla tävlingsdiscipliner. Där står också vad som gäller på tävlingsplatsen och vilken klädsel som är korrekt i olika grenar.

Som tävlingsryttare behöver du ha grönt kort och ryttarlicens. Alla som tävlar, från lokal tävlingsnivå och uppåt ska ha tagit grönt kort. Det gäller oavsett om du är häst- eller ponnyryttare, kusk eller voltigör, och oavsett i vilken gren du tävlar. När du kommer till tävlingsplatsen så ska du kunna visa upp ditt gröna kort vid begäran. Du behöver också skaffa en ryttarlicens. Du fyller i en blankett på din lokala klubb som kontrollerar att du har grönt kort innan licensen utfärdas.

På tävlingsplatsen behöver du - innan du lastar ur din häst - uppvisa ett giltigt vaccinationsintyg. En förutsättning är givetvis att du regelbundet vaccinerat din häst.

Mer information om vad som står i TR hittar du på Svenska Ridsportsförbundets hemsida.

www3.ridsport.se  

Text källa: Piteå ridklubb


Snön

Att rida i snön ger bra träning åt hästarna, de får lyfta på benen ordentligt och jobba.
Men man får akta sig för att rida för länge, lagom är alltid bäst.

Figaro får skritta i snön nu för att jobba lite när han ändå inte gör så mycket annat.
Men på fredag ska han börja gallopera så vi kommer nog igång till första tävlingen 28 februari.

Tävlingstermin

 

28 Februari      Sorunda ridklubb                       LC:1 och LB:1
6   Mars             Gustavsbergsryttarsällskap   LB:2
21 Mars             Djursaholms ridklubb omg1  LB:0 och LB:1
4/5April             Vällingby eller botkyrka
17 April              Ekeby
25 April              Fågelbro ridklubb(LB:3 och LA:4) eller Nynäshamn
2 Maj                  Tyresö ryttarförening omg2
13 Maj               Enskede allsvenskan final
30 Maj               Sandö sportryttar förening
6   Juni                Nynäshamn dressyr KM

På ett ungefär...  


Idé torka

Hardu som ryttare svårt att komma på vad du ska göra när du rider, blir det lätt så att du gör det gammla vanliga för att det är bekvämt?
Internet är en otroligt bra uppfinning, här går det att hitta massor av roliga övningar. Många övningar är även väldigt specifierade att stärka just en specifik rörelse.

PÅ tidningen ridsport hittar du lätt ridövningar som passar dig.

Licenser

Ryttarlicens

Ryttarlicens krävs från lokal tävling och uppåt. Licensen skall du alltid ha med när du tävlar och visa upp i sekretariatet.

Hästlicens

För att tävla på regional tävling och uppåt i Sverige  måste alla hästar och ponnyer ha licens.Min licens kom i brevlådan igår, känns skönt att den förberedelsen inför tävlingssäsongen är avklarad!


Detaljer

 

Till tävling finns det mängder med olika detaljer man kan använda för att få till den perfekta utstyrlsen.
Man har många chanser att verkligen se till att fixa allt in i minsta detalj.

Här kommer lite tips:
Använd en rosett med hårnät till håret om du har långt hår, håller koll på håret samt ser snyggt ut.
på http://www.equidesign.dinstudio.se/news_1.html kan du speciall beställa din egen hårrosett.
   Plastrong är väldigt fint och går att få i många olika utförande, http://www.equidesign.dinstudio.se/news_1.html speciell gör plastronger efter dina egna önskemål. Även andra pladtronger med en fin nål, gör ett väldigt trevligt intryck.

Schbrack finna att match i många olika utförande beroende på vilka färger man har och hur man vill ha det, även dessa går att speciall beställa efter egna mått och färger. Sjöhagen wear är en av dessa platser.

Inför denna års tävlingssäsong har jag beställt hem en ny plastrong från equidesign, efter ina egna färger. Samt köpt en hårrosett. Schbraket väntar jag med då jag inte riktigt har kunnat bestämma mig.

Lycka till med tävlingssäsongen och knoppa fint!


RSS 2.0