Dressyrträning efter vila

Tips på lösgörande övningar som är bra att använda när du ska sätta i gång din häst efter vintervilan. 

Mål
Att få hästen följsam för handen och  lydig för skänkeln samtidigt som du kontrollerar att den svarar för både samsidiga och diagonala hjälper.
Övningen är det första steget till att kunna rida hästen eftergiven i den inre sidan. Den kan användas som uppvärmning och även byggas på successivt genom att öka svårighets-
graden.

Så här rider du övningen
Börja med att rida på stora mittvolten i trav lättridning. Kontrollera att du rider exakt i mitten av ridhuset på en 20-metersvolt och att hästen är ställd och böjd efter linjen.
Flytta fram den inre höften något så att den är strax framför den yttre. Placera din inre skänkel något längre fram än den yttre. Kontrollera att du har händerna i samma höjd och att du håller en hand på vardera sida om hästens manke.
Det är väldigt viktigt att din inre hand följer med i hästens rörelser och att innerhanden inte tillåts komma bakom den yttre handen.

Nästa steg är att minska volten successivt i en spiralformad rörelse tills den är tio-tolv meter i diameter. Minska volten genom att leda med den inre handen. De viktigaste hjälperna är vikten och ledande innertygel. Hur mycket du minskar volten beror på hästens utbildningsnivå. Behåll en jämn storlek på volten och se till att du lägger volten exakt i mitten av ridhuset. Ställ och böj hästen och följ väl med i rörelsen.
När volten blir mindre behöver du ändra sitsen genom att flytta fram den inre höften mer och sänka det inre knäet. Tänk dig att du ska flytta det yttre sittbenet något mot mitten av sadeln. Var noga med att ha en hel "anläggningsyta" med ytterskänkeln, från sittbenet och låret och hela vägen ner till foten.

Kontrollera att hästen följer med din ledande innertygel och känn efter att den ger efter i den inre sidan utan att spjärna emot. Hästen ska följa det ledande tygeltaget, acceptera ställningen i nacken och svara för ett lätt tryck för den inre skänkeln mot den yttre sidan.

Ligg kvar i ett ledande tygeltag och känn efter att du vänder in framdelen på voltspåret. Här är det viktigt att du lär hästen att följa den lilla signalen som du ger med inre tygeln. För den unga hästen är det mest naturligt att dra åt vänster när ryttaren tar i höger tygel, eftersom hästen försöker komma ifrån trycket. Kom ihåg att ge efter på den inre tygeln när hästen följer med! På så sätt lär den sig att följa den ledande tygeln.

Var noga med att hästen inte förböjer halsen i volten. När hästen väl går på en tio-tolvmetersvolt (bestäm storlek innan du minskar volten!) ska den kunna ligga kvar på volten och forma sej efter linjen. Stanna gärna kvar ett par varv på den minskade volten utan att inverka på hästen.

Därefter flyttar du hästen i en spiral ut mot 20-metersvolten igen genom att pressa lätt med innerskänkeln. Fånga upp hästen och därefter kan du "åka häst" igen och vara mer passiv med dina hjälper.
Byt varv och rid övningen i både skritt, trav och galopp i båda varven. Variera gärna mellan nedsittning och lättridning i traven. Växla med att rida »rakt ut« på fyrkantspåret och räta ut hästen. Känn efter att bakbenen travar rakt fram, att hästen bjuder och går i en jämn takt. Kontrollera att du har ett jämnt stöd på båda tyglarna.
På en mer utbildad häst kan du bygga på övningen genom att minska volten i sluta och öka volten i öppna.
Avsluta med att variera mellan att rida på volt och rakt fram. Rid hästen lång och låg med näsan nästan "i sanden" i slutet av ridpasset. Se till att du rider med en mjuk hand så hästen får plats att söka sig framåt-nedåt med nosen.

Bra träningstips från: Tidningen ridsport
http://www.tidningenridsport.se/Article.aspx?m=45207&a=317985


Lämna en kommentar
Postat av: FREJA LINDSKOG - Livet på Lindgården

SVAR: Jag vet vad för sorts människor du snackar om x) Men sånna människor upplever jag ofta är väldigt rädda för att gå ner ett steg igen, från 120 till 110 osv, och SÅN människa är jag inte! :) Jag ska som sagt se hur han känns att rida, annars kommer jag såklart inte att starta det! :P Jag tycker bara inte att det ska vara så jäkla stor skillnad, om jag ändå hade tänkt hoppa 110 på lakal så kan jag lika gärna göra det på regional istället, och 115 är bara en pyttehöjning :P



Gulligt sagt! :) Vi får som sagt se, kommer inte göra något som inte känns bra... :)

2010-01-31 @ 22:29:07
URL: http://frejalindskog.webblogg.se/

Lämna din kommentar här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (Bara jag som ser)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0