Hur får man till en riktig halvhalt?

Syftet är att återställa hästens balans, det ska ske under bibehållen bjudning och hästen ska behålla eller förbättra sin eftergift i halvhalten. Det handlar alltså inte om att den bara ska sakta in farten.

Halvhalter används ofta till att förbereda hästen inför något nytt som ska hända, exempelvis en övergång. Genom att göra halvhalter gör du hästen uppmärksam på hjälperna. Beroende på om och hur hästen svarar kan du behöva göra flera stycken inför exempelvis en halt. Först när du fått en respons kan du göra själva halten.

Exakt hur man tar en halvhalt, hur mycket man ska driva eller förhålla och så vidare, är inte helt lätt att säga eftersom det varierar utifrån häst och vad man vill åstadkomma. En halvhalt på en unghäst och på en Grand Prix-häst kan skilja sig mycket åt, eftersom deras balans ser helt olika ut.
Är hästen väldigt lydig för förhållningar och har lätt för att tappa bjudning får man exempelvis vara försiktig med handen i halvhalterna.

En "hemlighet" bakom lyckade halvhalter är att hästen verkligen bjuder framåt i den gångart du rider i. I själva halvhalten rätar du upp dig, ber om lite extra aktivitet med hjälp av ben och säte, och fångar upp den extra energin med en väldigt kortvarig förhållning. Det handlar bara om sekunder och det är helt fel att bara förhålla!
En halvhalt är ett samarbete mellan framåtdrivande och förhållande hjälper som man som ryttare tränar upp efter hand. Rätt utförd leder halvhalten till att hästen förbättrar sin balans och eftergivenhet.

I längden är det de små nyanserna som gör halvhalterna riktigt bra. Titta till exempel på Tinne Vilhelmson när hon rider, där är halvhalterna så små att de nästan inte syns!
Det är viktigt att ryttaren inte spänner sig i axlar, armar eller händer, det märker hästen direkt. En bra övning från marken är att hålla i ett bett med händerna och låta en kompis hålla i tyglarna. Låt honom eller henne ta små förhållningar så märker du hur tydligt minsta rörelse i bettet känns för hästen.

Om du har svårt att få hästen att lyssna på halvhalterna på rakt spår kan det vara bra att öva dem på volten, då brukar det vara lite lättare att komma åt bakbenen. Du kan även rida med bogen lite innanför när du tränar på halvhalterna (som början till en öppna).
Minsta svar från hästen, det vill säga att den lyssnar och väntar på dina signaler, betyder att du är på rätt väg. Får du inget svar från hästen betyder det att den inte har förstått dina signaler. Det handlar som vanligt om att vara konsekvent och tydlig.

Källa


Lämna en kommentar
Postat av: Lina Renström - Tävling i bloggen!

SV: Ja jag antar det :P

2010-04-14 @ 21:09:10
URL: http://linastraningsdagbok.blogg.se/
Postat av: STOCKHOLMSJENNA - Sveriges tredje största hästblogg

SV: ja precis. jag tänkte att det passade bra att köpa dem nu så jag kunde testa dem på lördag :)



Japp, jag är med. Startar näst sist i LC:2an så jag tänkte kolla på dig när du rider :)

2010-04-14 @ 21:19:35
URL: http://stockholmsjenna.blogg.se/
Postat av: N

Sv: Okej, NRK är en riktigt fin klubb men tillhör ju dock inte "de där uppe" så ja kommer nog avstå där :) Annars är den jättebra, arrangerar fina tävlingar :)

2010-04-14 @ 21:48:51
URL: http://blackijacki.blogg.se/
Postat av: Lovisa

sv; hihi, okej vad kul :)

2010-04-14 @ 21:58:45
URL: http://puissance.blogg.se/
Postat av: fridan - frågestund i bloggen!

bra inlägg!



ställ gärna en fråga i min frågestund!

2010-04-14 @ 22:15:41
URL: http://kaloescha.blogg.se/
Postat av: Malin

på vällingby gjorde jag typ 88 halvhalter innan de blev en tvärnit framför domaren i sista uppridningen! haha ^^

2010-04-15 @ 10:46:44
URL: http://maooowlin.blogg.se/
Postat av: hzkewhz

Yiqedoze meciceyo, su malopeyeve oxewuhisuw metud, roj dakumojaf kivitero motuc ojovixadoz uhaxako.

2012-10-16 @ 08:40:05
URL: http://www.ifanuqexe.com

Lämna din kommentar här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (Bara jag som ser)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0