Hubertus Schmidts super tips

- Uppvärmningen är väldigt viktig för att få hästen avslappnad och lösgjord. Att hästen är avslappnad och genomsläpplig är alltid mitt första mål

Gillar stora volter
Ryttaren får relativt tidigt gå in på en stor volt. Hubertus poängterar att ryttaren måste ha kontakt med hästen i båda tyglarna och kunna böja igenom den åt båda hållen på volten. Till en början får hästen gå relativt lång och låg.                            
- Den stora volten gillar jag jättemycket. Här kan man kontrollera att hästen går framåt mot bettet, är avslappnad och följer tygeln. När vi nått dit är första steget klart. Om hästen är avslappnad behöver vi inte trötta ut den med att trava varv efter varv, då kan själva arbetspasset börja, förklarar Hubertus. 
Ryttaren får gå över till att rida övergångar mellan trav och galopp.
- Jag vill att du försöker göra stegen så långa och stora som möjligt, utan att det går fortare. Hästen måste täcka mycket mark, säger Hubertus.
När det bär iväg för fort får ekipaget börja om. Allt ska gå lugnt och avslappnat till.   

På väg mot samling
Hubertus berättar att han själv oftast påbörjar det samlande arbetet i trav. Men hästen har lättare för galopp, så då börjar man där. Ryttaren får rida övergångar mellan skritt och galopp, det första steget mot samling, där hästen ska hamna i uppförsbacke.
När övergångarna sitter får ryttaren gå över till att bara förbereda övergången, men "ändra sig i sista sekunden" och rida på framåt i galoppen istället. Med andra ord samlar hon ett par steg i galoppen för att sedan avbryta och rida framåt.
Nästa steg är att rida övergångar mellan förvänd galopp, skritt och rättvänd galopp.
- Behåll en lätt ställning i nacken. Och försök att få honom att gå med stora men lugna steg även i den förvända galoppen, instruerar Hubertus.
 
Stora men lugna steg
- Även traven skulle jag vilja ha lite större, men fortfarande med lugna steg. Jag brukar säga att innan man börjar med ökningar ska arbetstraven "svänga". 
Ryttaren får rida både öppna och sluta på samma sätt, alltså med en strävan att göra stegen lite större. Hubertus är noga med att traven inte får bli mindre för att du rider öppna eller sluta. Hellre lite mindre vinkel och tvärning än förkortade steg. Men det här med att rida fram större steg är en balansgång:
- Trycker du på för mycket kan hästen börja springa istället för svinga!
 
Ha alltid en plan
- Det är viktigt att ha en plan när du ska påbörja ett ridpass. Tänk på att varje övning förbereder en annan. Öppna förbereder sluta och skolorna förbereder piruetter.
När det gäller uppvärmningen har Hubertus samma system oavsett om det gäller en sexåring eller en Grand Prix-häst. Hästen ska vara avslappnad och lösgjord, det är nummer ett.
- Om vi tittar på denna häst ser vi tydligt att hästen kommit långt i sin utbildning, han sitter mer på sina bakben och är mer i uppförsbacke. 
 
Avspänt - men med uttryck
Hubertus förklarar att det måste finnas en positiv anspänning i hästens kropp för att den ska kunna genomföra de svåraste rörelserna. Däremot får den aldrig vara spänd på det negativa sättet.
- Det är väldigt viktigt att hästen får komma tillbaka till lugnet efter exempelvis en bytesserie.
Däremot tycker inte Hubertus att man kan nöja sig med att hästen "bara" är avspänd. För att den ska kunna hävda sig på tävlingsbanorna måste det finnas uttryck också. Därav arbetet med de större stegen.
- Om vi bara skulle tänka avspänd skulle alla hästar byta galopp som lipizzanerhästarna i Wien.
Hubertus poängterar vikten av att ta många pauser i arbetet.
- Jag vill aldrig att hästen ska vara trött i slutet av passet. Det ska finnas krafter kvar.  

 HUBERTUS 6 BÄSTA
• Ha en plan för varje ridpass. Tänkt på att varje rörelse är förberedande för en annan rörelse.
 
• Utmana dig själv lite i arbetstraven och i arbetsgaloppen. Försök att rida med större steg än normalt, utan att det går fortare.
 
• Börja det samlande arbetet med övergångar mellan exempelvis skritt och galopp. Efterhand gör du bara förberedelsen, men struntar i övergången. Resultatet blir ett par steg i samlad galopp.
 
• Hästen ska inte korta stegen bara för att du rider öppna, sluta eller byter galopp. Behåll samma steglängd som tidigare.
 
• Rid noggranna hörpasseringar innan en öppna eller en sluta. Då får du med dig den rätta böjningen alldeles gratis.
 
• Även om vissa rörelser kräver anspänning får hästen aldrig bli negativt spänd. Se till att den snabbt får komma tillbaka till lugnet.
 
Källa

Lämna en kommentar
Postat av: Hanna

SV: Åh tack :)

Allt bra ?

2010-02-23 @ 11:23:11
URL: http://brusella.blogg.se/
Postat av: warnmark -bloggen för dig & din häst

Sv; Åh vad skönt med upplogat :). Jag har skottat ett litetlitet spår i paddocken, haha xD

2010-02-23 @ 11:30:29
URL: http://warnmark.blogg.se/
Postat av: Ida

Det tycker jag verkligen att du ska! Jag sparar till att köpa bl.a ryggvärmaren till min häst, min massör rekommenderade den!

2010-02-23 @ 11:50:01
URL: http://inhast.blogg.se/
Postat av: Sara - Gotlandsryttaren

sv; Tycker du? Jag tycker dom va grymt snygga :D

2010-02-23 @ 11:51:29
URL: http://gotlandsryttaren.blogg.se/
Postat av: Sara - Gotlandsryttaren

sv; Okej :) jag tyckte alla va snygga men smaken är ju olika:D

2010-02-23 @ 12:43:11
URL: http://gotlandsryttaren.blogg.se/
Postat av: Linnea - Hästar, Foto, Vardag m.m.

Hur hög var han i boken då? b-ponny va?



Ja jag har jobbat hos axells palomino.. är du mimmie's syster? :)

2010-02-23 @ 12:50:29
URL: http://linneabrandt.blogspot.com

Lämna din kommentar här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (Bara jag som ser)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0