Lösgörande övning på rakt spår
Rid i omväxlande skritt och trav i båda varven på kvartslinjen. Ställ hästen först inåt och sedan utåt i nacken utan att den lämnar linjen. Illustration: Hella Stening.Lösgörande övning på rakt spår
TRÄNINGSTIPS: När arbetet på volten (se träningstipset 18/1) fungerar kan du bygga på med en lösgörande övning på kvartslinjen.
Mål
Att få hästen att gå kvar med ett jämnt stöd, bjuda framåt och driva jämnt med båda bakbenen när du ställer den omväxlande inåt och utåt på kvartslinjen.
Övningen är lösgörande och du övar på att variera ställningen utan att tappa kommunikationen med hästen.
Så här rider du övningen
Rid i omväxlande skritt och trav i båda varven på kvartslinjen. Ställ hästen först inåt och sedan utåt i nacken utan att den lämnar linjen. Det gör du genom att leda med den inre handen medan den inre skänkeln håller koll på bogarna (inre tygeln är alltid den tygel hästen är ställd åt oavsett i vilket varv du rider). Se till att hästen fortsätter att »spåra«, alltså att den går med fram- och bakben på samma spår, även när du ställer den i nacken. Titta rakt framåt så att hästen går kvar på samma linje.
Växla mellan att ställa hästen åt höger och vänster, och var noga med att bakbenen fortsätter att trava rakt fram och att du har en jämn takt och en jämn kontakt på båda tyglarna. Kom ihåg att böjning kommer genom att hästen böjer sig för den inre skänkeln och genom att den ledande tygeln understödjer samma sidas skänkel.
Variera ställningen så att du växlar mellan att ställa hästen mer eller mindre på kvartslinjen. "Lek" med hästens ställning och kontrollera att du kan ändra på ställningen och fortfarande behålla en bra kommunikation med hästen. Kontrollera var du har hästens bogar och bakdel och fundera även på var du själv placerar din skänkel.
Tänk på
Anpassa hela tiden sitsen efter den linje du vill rida på genom att sitta rakt över hästen på rakt spår och flytta vikten till det inre sittbenet på böjt spår. Kontrollera att du känner båda sittbenen i sadeln.
Undvik att tränga med innertygeln, för då hindras hästen från att sätta under sig det inre bakbenet.
Källa
Lämna en kommentar
Trackback