Tipstack till: Lena Lilja Text: Hege Hellström Illustration: Linda Eriksson
Det tar tid att få en framtung häst bärig och lösgjord, säger Lena Lilja, B-tränare i dressyr. - De blir framtunga för att de inte jobbar rätt och är de dessutom lite överbyggda är det jättemycket svårare att jobba rätt. Då måste du jobba hästen professionellt. Den kan gå sönder i framkotorna annars. Eftersom det ofta är komplexa problem inblandade vill Lena att vi ska vara extra "snälla" mot de framtunga hästarna. - Man kan inte göra det här på en kafferast. Det gäller att få hästen att följa med de hjälper som går. En del framtunga hästar som kommit till Lena har tagit ett halvår på sig att komma loss. Med det menar Lena att hästen kan flytta och gå åt sidan med bibehållen eftergift. - De har länge gått emot och därför satt felaktiga muskler. Hästar som går mer på framdelen är stela i både höfter och bakknän, de "skottar". Hästarna kan vara stela i kotorna bak, berättar Lena. - Ta det försiktigt, en häst som inte arbetat rätt måste få lite tid på sig.
Gör så här:
1. Skänkelvikning med huvudet mot väggen i trav När du värmt upp med förra veckans skrittövningar passar det bra att låta hästen gå på rakt spår ett tag så att det inte blir så mycket böjda spår, som kan bli tuffa för inre bakbenet. Rid på fyrkantsspåret i trav. Efter hörnet, ställ om så att huvudet hamnar mot väggen, och gå in i skänkelvikning. Gå tio steg i skänkelvikning, räta ut och gå tio steg rakt fram, så in i skänkelvikning igen, och så vidare (längs långsidorna, hörnen rider du som vanligt). - Den här övningen brukar hästarna nästan alltid släppa på, säger Lena. 2. Galoppfattning ur volt Lägg en mindre travvolt och flytta de sista stegen ur volten. Gör sedan en galoppfattning när du nästan nått spåret. - Det är jättebra, då har man lite grepp om hästen om det är så att de brukar gå iväg eller trilla isär eller gå mot handen i fattningen, säger Lena. Att fatta så här är extra bra för de framtunga hästar som brukar trava fortare och fortare i fattningarna. - Man får inre bakbenet inunder, det har lite kortare väg, och då har hästen bättre balans. Du får hästen i balans genom volten och då är det lättare för hästen att ta hjälpen, förklarar Lena. När du fattat galopp kan du gå på stora mittvolten och försöka hålla hästen i rätt galopp och det tempo där du kan balansera. Sitt stilla, börja inte driva, när hästen gjort rätt i fattningen ska du försöka bibehålla det så att du inte gör något mer, du måste berömma hästen när du fått en bra fattning. - Det är inkörsporten till förtroende! En del hästar blir jättespända om ryttaren går på dem med för starka hjälper och dessutom begär att de ska galoppera flera varv om de inte klarar det, säger Lena med eftertryck. Efter fattningen kan du gå något eller några varv på stora mittvolten och därefter göra avsaktning i balans. - Begär inte för mycket, var glad över en galoppfattning och att hästen kan ligga kvar i galopp. Det är basic. Glöm inte att sakta av och ta pauser. Har hästen klarat en rörelse, beröm och repetera sedan. Trava lite och gör om övningen i andra varvet.
Syfte: Att få en lättare häst som arbetar med rygg och överlinje. Att få till fina galoppfattningar även på hästar som brukar springa iväg i fattningarna.
Svårighetsgrad: Bas (LC-LB).
Tänk på det här: Var glad för ett steg i taget. Varje gång hästen gjort något bra - sakta av och beröm. - Det är dressyr det, hästen går på beröm, säger Lena. Särskilt på hästar som har problem att fatta galopp är det viktigt att ta det lugnt efter fattningen och inte begära en massa nya saker. Att hästen byter galopp med bakbenen är ganska vanligt när ryttaren vill för mycket. - Gå då tillbaka till ruta ett, piska inte och bli inte arg, hästen kan bli så spänd att den inte kan galoppera alls
KÄLLA
Figaro har ne förmåga att bli framtung så denna övning kommer säkert vara bra för honom
|