Tömkörning

Tömkörning -bra träning för alla hästar

Att arbeta hästen på töm, tömkörning, är en allsidig övning som kan ge både häst och ryttare stor glädje. Som ryttare får du en annan förståelse för hästen och dess sätt att arbeta om du ser, och jobbar, hästen från marken

Med lite träning lär du dig se var eventuella problem sitter, alla hästar har ju inte exteriören på sin sida. Genom att variera ridträning och tömkörning, avlastas hästens rygg och man kan undvika belastningsskador genom att successivt bygga upp ryggmuskulaturen utan ryttare. Tömkörning ingår ofta i konvalescensprogram för hästar med ryggproblem, inte sällan med gott resultat.

Säkerheten viktig
Även om du tömkör en häst du känner väl får du aldrig tumma på säkerheten! Att jobba en häst på töm kräver god koordination; det är långa tömmar att hålla reda på och säkerhetsavståndet är viktigt för att undvika olyckor.

En sak som kan kännas ovant första gångerna man tömkör är fördröjningen. Det tar nämligen en eller ett par sekunder innan hästen lyssnar på dina tömtag, så du måste hela tiden läsa av din häst och ligga steget före.

Utrustningen av stor vikt
För att få ut det mesta av din träning är utrustningen viktig. En tömkörningsgjord eller -däckel som ligger stadigt och inte åker fram eller runt, är en förutsättning för att kunna arbeta hästen ordentligt. Ju fler ringar och infästningar gjorden har, desto lättare blir det att hitta en tömsättning som passar just din häst och dess utbildningsståndpunkt.

Tömmen ska ligga bra i handen och inte vara för tung. Lädertömmen brukar kännas trevligast, men är kanske inte det självklara valet för alla. Passa också på att se över dina bett! Ett bett som passar din häst vid ridning behöver inte alltid passa samma häst vid tömkörning.

Källa




Jag hade tänkt tömköra Figaro nu under tiden jag väntar på sadel, för tror inte hans rygg och min rumpa klarar av barbacka ridning allt för länge. Efter tömkörning vill haf att hästen ska vara mjuk samt ta ett bra stöd.

 

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (Bara jag som ser)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0