Förbered dig för tävling

Mads Hendeliowitz ger tips på hur du bäst förbereder dig inför en dressyrtävling. 
- Börja med att bestämma vilken nivå du vill tävla på, säger Mads.
- Välj hellre en klass som är lägre än nivån du tränar på till vardags. Det som känns svårt på träning blir inte lättare på tävling, fortsätter Mads.
Anmäl till tävlingen redan sex-åtta veckor innan. Lär dig programmet i god tid och notera vilka olika moment som ingår så du hinner träna på det viktigaste.  
- Gör en träningsplan för fem veckor före tävlingen. Bestäm dig för att den här veckan ska jag träna på galoppen, nästa vecka ska jag jobba extra med traven eller med skänkelvikningen. 
- Skriv träningsdagbok varje dag. De tre sista dagarna före tävlingen kan du ta det lugnt så att både du själv och din häst är ”fit” inför tävlingen. Arbeta med grunderna och öva på att ha kontroll på hästen. 

Planera för hela året
Redan vid nyår är det lämpligt att göra upp en årsplan och dela upp arbetet i perioder då du arbetar med grunderna och perioder där du jobbar mer med tekniken. Kom ihåg att även konditionsträna din häst så du stärker den. 
- När du vill ändra på en detalj eller lära hästen ett nytt moment bör du låta bli att tävla samtidigt. Annars kan hästen lätt bli förvirrad.

En vecka före tävlingen behöver du kontrollera att du har alla praktiska förberedelser klara. Försäkra dig om att trailen är besiktigad, planera din resväg och beräkna restiden. Putsa stövlarna och kontrollera att du har nummerlappar att ta med dig. Provlasta gärna hästen hemma. 
- Det är viktigt att du har koll på allt runt omkring som du själv kan påverka. Saker som du inte kan påverka, som exempelvis domarens bedömning, bör du strunta i.

Planera framridningen
När du kommer till tävlingsplatsen behöver du planera din framridning.
- Rid som ett vanligt ridpass och ändra inte på något. Skritta hästen en stund först och jobba sedan fram den för att successivt höja svårighetsgraden så den motsvarar klassen som du ska tävla i. 

- Jag brukar rida fram ungefär 45 minuter inför en medelsvår klass och något längre inför en svår klass. Här är det viktigt att prova sig fram och anpassa sig till den häst man rider. Vissa hästar behöver ledas en stund medan andra kanske behöver vila en stund i boxen.
Varje månad läser jag igenom träningsupplägget för varje häst. Är det något jag ska ändra på? Behöver hästen vara mer på hjälperna?
- Utvärdera ditt resultat i stället för att skylla på domaren om det inte har gått bra. Det är en lång process att lära sig tävla med sin häst.

Det finns ganska få tävlingstillfällen, speciellt för dressyrryttaren, och därför är det ibland nödvändigt att ”träna på att tävla”. Fokusera på att ta med dig bra ridning in på banan i stället för att rida hästen i en stelare form när det blir dags för uppvisning. 
- Det tar ett halvt till ett år att rida in sig på en häst och veta hur den reagerar. Du kan inte tävla hur mycket som helst och därför behöver du prova dig fram. Vad funkar för min häst? 
- Kom ihåg att bolla med din tränare. Tränarens roll är främst att vara bollplank. Det är din uppgift att göra en plan som du sedan går igenom med din tränare.

Träna utan häst
Mentalt kan du träna programmet utan häst.
- Jag rider igenom programmet i huvudet och går igenom varenda litet steg. Jag vet exakt hur programmet ser ut, tänker på hur hästen ska vara ställd och så vidare. Själv går jag helst undan när jag ska tävla för att kunna koncentrera mig.
Fokusera på prestation i stället för på resultat. Ta gärna med musik eller en bok till tävlingsplatsen som kan hjälpa dig att komma i rätt sinnesstämning.
- Jag har videoklipp från olika sportevent som jag tittar på för att sätta mig själv i rätt fokus.

Försök att påverka din känsla innan du rider in på banan. Om du själv är spänd blir även hästen spänd. 
- När jag rider in på banan försöker jag rida med 70 procent känsla och 30 procent tanke. Om du har tänkt igenom saker fyra-fem gånger så ligger det i hjärnan. Hjärnan styr kroppen och om du tar fram rätt tanke så styr den kroppen.

Ändra inte på detaljer
Om något oväntat händer är det viktigt att du fortsätter och håller dig till din plan. Ändra inte på detaljer, det kan du göra till nästa tävling. Rutiner är trygghet för ryttaren men framför allt för hästen som är ett vanedjur. Är hästen spänd när du lastar ur den kommer den att var spänd även nästa gång. Då kan du behöva åka till tävlingsplatsen dagen före.

Ha en tydlig målsättning klar innan du rider in på banan. Det kan vara ett prestationsmål som att du ska rida bra hörnpasseringar eller att hästen ska gå i rätt form. Till slut har du en helhet. 
- Strunta i vilken procent du rider på. När du är färdig med din ritt så bestäm dig för om du är nöjd eller inte innan du ser resultatet.

Mads 9 viktigaste tips:
1. Bestäm dig för vilken nivå du ska tävla på.
2. Anmäl dig till tävlingen sex-åtta veckor innan.
3. Gör en träningsplan för fem veckor före tävlingen och träna på de viktigaste momenten som ingår i programmet.
4. Träna dressyrprogrammet mentalt utan häst.
5. Kolla alla praktiska detaljer en vecka före tävlingen.
6. Planera din framridning.
7. Håll dig till din plan.
8. Fokusera på prestation i stället för på resultat.
9. Utvärdera resultatet för att se om du behöver ändra på någonting i din träning.

Lycka till!

Källa: Tidningen ridsport
http://www.tidningenridsport.se/Article.aspx?m=138363&a=211170

Dressyrträning efter vila

Tips på lösgörande övningar som är bra att använda när du ska sätta i gång din häst efter vintervilan. 

Mål
Att få hästen följsam för handen och  lydig för skänkeln samtidigt som du kontrollerar att den svarar för både samsidiga och diagonala hjälper.
Övningen är det första steget till att kunna rida hästen eftergiven i den inre sidan. Den kan användas som uppvärmning och även byggas på successivt genom att öka svårighets-
graden.

Så här rider du övningen
Börja med att rida på stora mittvolten i trav lättridning. Kontrollera att du rider exakt i mitten av ridhuset på en 20-metersvolt och att hästen är ställd och böjd efter linjen.
Flytta fram den inre höften något så att den är strax framför den yttre. Placera din inre skänkel något längre fram än den yttre. Kontrollera att du har händerna i samma höjd och att du håller en hand på vardera sida om hästens manke.
Det är väldigt viktigt att din inre hand följer med i hästens rörelser och att innerhanden inte tillåts komma bakom den yttre handen.

Nästa steg är att minska volten successivt i en spiralformad rörelse tills den är tio-tolv meter i diameter. Minska volten genom att leda med den inre handen. De viktigaste hjälperna är vikten och ledande innertygel. Hur mycket du minskar volten beror på hästens utbildningsnivå. Behåll en jämn storlek på volten och se till att du lägger volten exakt i mitten av ridhuset. Ställ och böj hästen och följ väl med i rörelsen.
När volten blir mindre behöver du ändra sitsen genom att flytta fram den inre höften mer och sänka det inre knäet. Tänk dig att du ska flytta det yttre sittbenet något mot mitten av sadeln. Var noga med att ha en hel "anläggningsyta" med ytterskänkeln, från sittbenet och låret och hela vägen ner till foten.

Kontrollera att hästen följer med din ledande innertygel och känn efter att den ger efter i den inre sidan utan att spjärna emot. Hästen ska följa det ledande tygeltaget, acceptera ställningen i nacken och svara för ett lätt tryck för den inre skänkeln mot den yttre sidan.

Ligg kvar i ett ledande tygeltag och känn efter att du vänder in framdelen på voltspåret. Här är det viktigt att du lär hästen att följa den lilla signalen som du ger med inre tygeln. För den unga hästen är det mest naturligt att dra åt vänster när ryttaren tar i höger tygel, eftersom hästen försöker komma ifrån trycket. Kom ihåg att ge efter på den inre tygeln när hästen följer med! På så sätt lär den sig att följa den ledande tygeln.

Var noga med att hästen inte förböjer halsen i volten. När hästen väl går på en tio-tolvmetersvolt (bestäm storlek innan du minskar volten!) ska den kunna ligga kvar på volten och forma sej efter linjen. Stanna gärna kvar ett par varv på den minskade volten utan att inverka på hästen.

Därefter flyttar du hästen i en spiral ut mot 20-metersvolten igen genom att pressa lätt med innerskänkeln. Fånga upp hästen och därefter kan du "åka häst" igen och vara mer passiv med dina hjälper.
Byt varv och rid övningen i både skritt, trav och galopp i båda varven. Variera gärna mellan nedsittning och lättridning i traven. Växla med att rida »rakt ut« på fyrkantspåret och räta ut hästen. Känn efter att bakbenen travar rakt fram, att hästen bjuder och går i en jämn takt. Kontrollera att du har ett jämnt stöd på båda tyglarna.
På en mer utbildad häst kan du bygga på övningen genom att minska volten i sluta och öka volten i öppna.
Avsluta med att variera mellan att rida på volt och rakt fram. Rid hästen lång och låg med näsan nästan "i sanden" i slutet av ridpasset. Se till att du rider med en mjuk hand så hästen får plats att söka sig framåt-nedåt med nosen.

Bra träningstips från: Tidningen ridsport
http://www.tidningenridsport.se/Article.aspx?m=45207&a=317985


Matiné är borta

Otroligt synd då det var ett otroligt fint sto.

Blue Hors Matiné andades in frisk luft i hagen tillsammans med sin kamrat Blue Hors Cavan. Till skillnad mot andra dagar blev det den sista dagen för Matiné.

En förbipasserande märkte att det var något allvarligt med det vita stoet i hagen och alarmerade omgående personalen i ridhallen på Blue Hors Aps skriver ridehesten.com.
 
- Det fanns inga tvivel om annat än att Matinés högra framben var brutet vid knäet. Veterinären konstaterade också direkt att det inte gick att göra något för att rädda hennes liv, berättar direktör Espen Möller.
 
Matiné (f -97 e Blue Hors Silver Moon-Matador)  var älskad och beundrad av dressyrentusiaster jorden runt. Tillsammans med Andreas Helgstrand gjorde hon kometkarriär och blev på rekordtid en av världens mest firade dressyrhästar och utan tvivel det mest kända stoet i sporten.

KÄLLA: Tidningen ridsport
http://www.tidningenridsport.se/Article.aspx?m=45207&m1=45236&a=321093


Nu travar vi för fullt.

Hann tyvärr inte rida i snön som jag hade planerat idag, utan jag fick nöja mig med ridhuset.
Jag har inte suttit på min häst på 3 veckor, det känndes.
Han var väldigt stel, men det får man vara efter 3 veckors vila/igångsättning.

Men nu kan vi börja komma igång lite mer och det ska bli skönt, man har så klart saknat han under tiden som han inte kunnat gått. Såret han fick har läkt ihop riktigt fint och jag hoppas att man inte ska kunna se något tecken på att det funnits där inom några veckor.

Lillsyster var med till stallet ch tog några bilder, har inte fått dem än men det kommer nog det med.


En tävlingsbild på mig och min gammla häst Absolut "Lillen"


Figaro

Mycket av den här bloggen kommer att handla om min häst och vår träning, ni kommer även få följa oss på tävlingarna. Jag kommer skriva om hur träningen går samt resultaten från tävlingarna, allt för att själv en dag kunna gå tillbaka och se vad vi gjorde då.

Jag har ägt Figaro sne den 27 November 2009, så vi har inte haft allt för lång tid tillsammans, och tyvärr så fick han en broddspark i hagen i början på januari så hela januari har gått till att vila och skritta igång. Han har nu börjat trava och jag hoppas att hans ka vara igång till den 28 februari då förhoppningsvis första tävlingen blir.

Figaro är 14 år gammal (född 1996) han är ca 170cm hög, han har aldrig tidgare tävlat dressyr men han tränats flitigt av hans föra ägare och har all utbildning i grunden. Han ska nu få komma ut och visa sig på dressyrbanorna, vi kommer börja våren med LC och LB  men ska förhoppningsvis innan sommaren börjar rida LA på godkända procent, det är iaf det vi satsar på nu.


Vad är dressyr?



Dressyr
Dressyr handlar om samspelet mellan ryttare och häst. Ett vältränat dressyrekipage ska ge intryck av att i harmonisk dans sväva fram över ridbanan. Hästen ska röra sig elegant och spänstigt, utan ansträning. Ryttarens hjälper ska helst inte märkas, och hästen ska vara samarbetsvillig, fokuserad, framåt och glad. I en fulländad ridupplevelse är samspelet mellan häst och ryttare perfekt, och man har känslan av att vara ett med hästen.

Vad är dressyr?
Dressyr är en viktig del inom all ridning där hästen tränas för att kunna bära en ryttare med så lite ansträngning som möjligt. För att göra det behöver hästen starka muskler med stor elasticitet. Hästen måste också vara lyhörd för ryttaren. Dressyrrörelser är rörelser som hästar kan utföra helt själv, och det gör de även i full frihet. Trots det tar det tid att utbilda en dressyrhäst – det kräver noggrannhet och tålamod.

Texten är hämtad från http://www.polluxklubben.se/artiklar/dressyr-article65254-2586.html

On the bit

On the bit är engelska och betyder gå på tygeln, detta var ett passande namn för denna kommande häst blogg.
I bloggen kommer det komma upp saker som berör dressyr, tips samt olika prylar.

Ni kommer även få följa mig och min häst, på träningar och tävlingar.
oonthebit.blogg.se


RSS 2.0